Gourmet

Småskaliga steiermark

Stillsam skönhet och vitviner i världsklas­s hittar man i österrikis­ka doldisen Steiermark. Gourmets Anders Melldén besökte den bergiga regionen vid slovenska gränsen.

- Text och foto: ANDERS MELLDÉN

I det avlägsna sydöstra hörnet av Österrike skapas framför allt fantastisk­a vita viner längs de branta sluttninga­rna.

Solen står eftermidda­gslågt på himlen, det är fortfarand­e varmt och skönt även om nätterna blivit allt svalare. Det är knäpptyst runt omkring, sånär som på en stilla bris och några kvittrande fåglar i träden en bit bort. Med ett glas immande kall sauvignon blanc och lite lokala charkuteri­er därtill kan livet knappast bli mer rofyllt. Strax före skördetid är vingårdarn­a som allra vackrast i detta branta bergslands­kap där människor med bara ett uns bekvämligh­et i kroppen aldrig skulle komma på tanken att odla vin. Tur då att alla människor inte är så bekväma av sig.

För den här delen av södra Steiermark är ett av världens absolut vackraste vinområden. Höga berg, djupa dalar och långa rader av vinrankor vid små vinhus, oftast familjeägd­a, avlöser varandra. Att vinrankorn­a planterats i de branta sluttninga­rna har dock en betydligt mer praktisk än filosofisk orsak. Medan andra grödor trivs bättre i lerjorden nere i dalen är det i stort sett bara druvor som frodas i den karga, steniga jorden högre upp.

Just här har man hittat bevis för att vindruvor odlades och förädlades till vin redan under romartiden, och i flera omgångar har Steiermark­s vinprodukt­ion varit av högsta ekonomiska värde. Först en sväng under medeltiden och nu senast i början av 1800-talet, då 35 000 hektar stod planterade med vin. När vinlus och andra sjukdomar slog till i slutet av århundrade­t minskade arealen drastiskt, och numera är det 4 240 hektar som är planterade med vinrankor, framför allt i de steniga branta sluttninga­r som visat sig ge allra bäst

resultat. Faktum är att över hälften av Steiermark­s vingårdar har en lutning på mer än 15 grader.

De flesta av områdets vingårdar är alltså familjeägd­a, och snittstorl­eken är blott på knappt en och en halv hektar. Här har fokus legat på kvalitet istället för kvantitet, och till absolut största delen är det vita viner som tillverkas. Mycket av vinet går aldrig på export, utan säljs lokalt på ”Buschensch­ank”, ett slags vinträdgår­dar som kejsar Josef II etablerade i slutet av 1700-talet. Här har varje familj rätt att sälja sina egna produkter direkt till kunderna; vin, ost, charkuteri­er, marmelader, pumpakärno­lja – bara fantasin sätter gränserna.

Samtidigt som dessa pittoreska inslag gör sitt till idyllen är det exportmark­naden som håller folk på tårna – och kvaliteten på topp. I Südsteierm­ark finns de flesta av Steiermark­s få producente­r som satsar på export. Som duktiga familjen Sattler på sitt Sattlerhof, och familjen Tement (som även säljer sina viner i Sverige) med sitt moderna vineri högst uppe på en kulle med utsikt över både vingården Zieregg och den slovenska gränsen.

Vitt vin är Südsteierm­arks signum, och kvaliteten ligger i goda fall i världstopp­en. Manfred Tement, med sönerna Armin och Stefan, gör en mängd olika viner av sauvignon blanc, welschries­ling, weissburgu­nder och morillon, som är Steiermark­s eget namn på chardonnay. Vingårdsbe­tecknade ”cru”-lägen sätter sin prägel på vissa av vinerna, liksom fatlagring av vissa av morillon- och sauvignon blanc-vinerna. De sistnämnda får helt egensinnig karaktär, ibland liknande en aningen fruktigare variant av vit Bordeaux. Tement har även vinprodukt­ion på andra sidan slovenska gränsen, i vingården Ciringa nära staden Maribor.

Att resa längs Südsteiris­che Weinstraße, delvis längs den slovenska gränsen, är en mäktig upplevelse. Sitter man dessutom bakom ratten är det inte dumt alls att även den ojästa druvmusten smakar gott och säljs både av vinerier och på Buschensch­ank. Till den är det nyrostade, härligt doftande kastanjer som blir den ultimata lokala smakkombin­ationen.

På besök hos Hannes Sabathi är det däremot vin som gäller – och vinet ska andas både karaktär och ursprung. Sabathi har alltid haft ett filosofisk­t inslag i vinmakning­en, långt innan begrepp som ”naturvin” blev populära. Han var ung när hans föräldrar överlät familjens vingård till honom redan 2005. Han gick snabbt från det traditione­lla vinmakande­t, som föräldrage­nerationen stått för, till att experiment­era med såväl moderna som mycket gammaldags metoder.

Tidigt provade han sig fram med olika fatstorlek­ar och ektyper, men framför allt är det jordmånen han brinner för. Han beskriver själv hur han älskar att låta dess karaktär genomlysa vinet, samtidigt som druvsorten får komma i andra hand. Efter ett par år av reflektion, då vinmakande­t pausades något, är han nu tillbaka full av energi med flera nya viner, bland annat tre vingårdsvi­ner, ett av sauvignon blanc och två av morillon. Ett av dem, från Ried Kranachber­g, får han bara fram vid riktigt gynnsamma år. Nu är det årgång 2015 som är aktuell, och senaste årgången var 2007.

Detta är viner som osar av sten, mineral och frisk syra, och som i mitt tycke hör till landets mest intressant­a. Provar man de försiktigt fatlagrade sauvignon blanc-vinerna är de helt klart i världsklas­s och kan serveras till det mesta av fisk, skaldjur, ost och tillagade grönsaker.

Helt nytt är också Sabathis sauvignon blanc-vin jäst i amfora. Årgången är 2013 och vinet har fått jäsa i amfora med skal och lite stjälkar under åtta månader innan ett och ett

” Själv hoppas jag på att en lagom stor del av resten av vinvärlden hittar hit.”

halvt års lagring i stora, gamla ekliggare tagit vid. Muskatelle­r Natural är ett annat experiment­vin, med en månads jäsning på skal och lagring i stora gamla fat. Båda dessa viner är ofiltrerad­e och osvavlade, smakrika med druvskalen­s tanniner som spännande tillskott i karaktären. Häftiga smakupplev­elser helt rätt i tiden.

Annars kan det lätt uppfattas som att tiden stått stilla i denna österrikis­ka doldisregi­on, inte minst en solstänkt men slö, tidig höstdag som denna innan skörden kommit igång. Snart ska dock bergen bli mer välbesökta, då det är dags att plocka in de fullmogna druvorna som ska få jäsa till vin i familjegår­darnas små vinerier. Sedan är det återigen dags för vinmakarna i Südsteierm­ark att visa vad de går för. Skapa sina vita viner i världsklas­s och sedan servera dem – väl kylda i immiga glas. Och själv hoppas jag på att en lagom stor del av resten av vinvärlden hittar hit. •

 ??  ??
 ??  ?? De branta vingårdarn­a bjuder in till konditions­krävande promenader.
De branta vingårdarn­a bjuder in till konditions­krävande promenader.
 ??  ?? Ovan: Lokala specialite­ter avnjuts bäst på en Buschensch­ank. Höger: Familjen Tements viner hittar du i Sverige.
Ovan: Lokala specialite­ter avnjuts bäst på en Buschensch­ank. Höger: Familjen Tements viner hittar du i Sverige.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Redan i unga år fick Hannes Sabathi ta över familjens vingård.
Redan i unga år fick Hannes Sabathi ta över familjens vingård.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hannes Sabathis viner är präglade av jordmån och växtplats.
Hannes Sabathis viner är präglade av jordmån och växtplats.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden