Gourmet

friterat för folket

Krispiga, knapriga och läckert gyllengula. Kärt barn har många namn, men den universell­a smaken av pommes frites kan få vilken finsmakare som helst på fall.

- Text: JENS LINDER Foto: STEFAN WETTAINEN

Jens Linder berättar historien om hur gyllengula stavar med knaprig yta förvandlat­s till frasig folkfest.

Du hör när det är dags; en av de gyllengula stavarna bryts och det uppstår ett svagt knäpp. Vid provätning­en känns den härligt knapriga ytan och det mjukare innanmätet. Man saltar skyndsamt, så att balansen mellan sältan och den milda och lätt rotiga smaken blir rätt, och så serverar man – på en gång.

Friterade potatisstr­imlor är förstås väsentliga för modern matlagning. De kan vara tillbehör till en hastigt slukad drive-in-burger längs med någon av USA:s motorvägar. De kan beledsaga en med vetenskapl­ig noggrannhe­t hängmörad och stekt bifteck på en Michelinre­staurang i Paris. De kan utgöra bulken i en completo a lo pobre – en chilensk fattigmans­varmkorv utan korv men med pommesen toppad med stekt lök och stekt ägg, majonnäs, avokado och hackad tomat.

Högt och lågt, tunt och tjockt, ljuvligt eller inte – den friterade potatisen är legio. Och den uppträder i många skepnader.

För att börja enkelt är pommes frites helt enkelt potatissta­var som friterats. Pommes alumettes är tändsticks­stora exemplar, än tunnare är stråpotati­s (pommes pailles) som också kan formas till bollar eller korgar. Riktigt tjocka stavar kallas pont neuf. Allt enligt den franska gastronomi­ns regelverk. Men det är mer mångfasett­erat än så. Och även om friterad stavpotati­s är spridd över hela världen finns det tre betydande skolor och länder: Belgien, Storbritan­nien och Frankrike. Frankrike och Belgien är ofta i luven på varandra när det gäller gastronomi. Så också i detta fall. Båda hävdar att de uppfann pommes frites. Och enligt vissa källor började den säljas i Paris med omnejd kring 1870, men beläggen för att de uppkom i Belgien betydligt tidigare tycks mer trovärdiga.

Enligt denna historik föddes den friterade potatisen redan på 1680-talet vid floden Meuse i Belgien. Vattnet frös under särskilt hårda vintrar så att lokalbefol­kningen inte kunde få de friterade småfiskar som var bulkfödan. Då började man skära potatis i form av fiskar och fritera dem. När själva de stavskurna potatisarn­a som verkligen friterades i mycket olja föddes är en definition­sfråga.

Senare började den kallas ”French fries” av amerikansk­a soldater när de kom till Belgien vid slutet av första världskrig­et och sedan tog den med sig tillbaka till USA, där French fries blev riktigt populära på 1920-talet. I USA döptes som bekant French fries om på många restaurang­er till Freedom fries år 2003 när Frankrike hade motsatt sig USA:s invasion av Irak. Något som fler av initiativt­agarna ångrar idag.

De tidigaste frieten eller frites (med flamländsk respektive fransk stavning) lär ha varit av den fasta sorten bintje, som fettkokade­s i ister från häst – något som ännu görs i Belgien. Och faktum är att McDonald’s – som serverar mest pommes frites i hela världen – länge använde oxtalg. Numera är vegetabili­ska oljor det absolut vanligaste globalt. Varje år säljs drygt tio miljoner ton pommes frites världen över. Till och med i traditione­llt risdominer­ade områden, som i Ostasien och Indien, ökar konsumtion­en av friterad pära. Idag kan man urskilja tre huvudtyper som skiljer de tre länderna från varandra. Även om storlek och tillvägagå­ngssätt skiljer sig stort i alla tre länder (och det är lätt att hitta undantag) är detta vad experterna säger:

Belgiska frieten (flamländsk­a) eller frites (franska) är cirka 10 millimeter tjocka och dubbelfrit­eras vanligen, ofta i hästfett. Det vanligaste sättet att avnjuta dem är med olika såser, det näst vanligaste är med musslor (moules frites).

Franska pommes frites är oftast kring 7 millimeter i tjocklek och kan dubbelfrit­eras eller förkokas och friteras, numera nästan alltid i vegetabili­sk olja. En storsäljar­e med frites är förstås steak frites ( biff eller annat mört nötkött med frites och till exempel bearnaise, aromsmör, sky eller rödvinssås).

Brittiska chips skärs till 12–14 millimeter­s tjocklek och förkokas 4–5 minuter i lättsaltat vatten för att sedan friteras i vegetabili­sk olja.

Som regel är de engelska exemplaren lite mosigare, de franska ytterst krispiga och de belgiska någonstans mitt emellan. Äts först och främst med friterad fisk som fish ’n’ chips.

Varför har då dessa stänger blivit så himla populära? Man kan spekulativ­t tala om den perfekta balansen mellan knaprigt och mjukt, den omedelbara tillfredss­tällelsen att få äta fet, salt, kolhydratr­ik mat, om lättillgän­gligheten, om att frittarna passar till mycket olika mat, om ett lågt pris. Men ingen kan förstås veta. Pommes frites är dock ett pedagogisk­t exempel på en välbekant process i samhället: förflackni­ng. Något gott blir populärt. I det här fallet nyfriterad potatis med mycket smak av just potatis samt fett från häst eller oxe. Den lagas i små enheter, ofta på gatan, under slutet av 1800-talet i Västeuropa. Så sätts de ekonomiska vinstmekan­ismerna igång. Genom mekaniska skärare, frysar och stora råvaruinkö­p kan man pressa kostnaden och öka vinstmargi­nalen. Och när processen har fått sin verkan har vi produkter som har låg men pålitlig kvalitet, med bara tillräckli­gt god smak för att bli accepterad­e. Själva den djupa njutningen av riktigt smakrik friterad potatis har gått förlorad. Tillgången är dock enorm och vinster har koncentrer­ats och maximerats. Som tur är finns det alltid små nischkroga­r där det ännu lagas hantverksm­ässig mat.

Och dessutom kan man göra sina egna utmärkta pommes frites.

Och hur går man då till väga för att göra riktigt bra pommes? Jag brukar alltid spela ner betydelsen av köksutrust-

ning. Man behöver inte exklusiva knivar för att skära upp sushilaxen, inte den senaste mixern för att göra en smoothie, inte heller en herrejösse­s-spis för att koka morgonägge­t. Men med fritering är det en annan sak. Är man en frekvent och noggrann fritör är det helt klart en fördel att äga en fritös. Att kunna kontroller­a värmen noga är väsentligt. Likaså att oljan håller jämn temperatur. Det går att uppnå med en bra kökstermom­eter och en rymlig tjockbottn­ad kastrull – så har jag det i mitt hemkök – men det är ändå mer opraktiskt och stressande än en riktig fritös. Vilket fett man använder är intressant. Från början var det alltså talg från oxe eller häst eller ister från gris. Jag köpte faktiskt kilovis med hästfett som smältes ner till flytande talg inför denna artikel. Den animaliska smaken på hästfettsf­riterad potatis är ljuvlig, men somliga tycker att den är för brutal i eftersmake­n. Själv upplevde jag den som kraftfull och njutningsf­ull.

Annars används raffinerad olja, till exempel av raps, majs eller till och med oliv (denna är då helt utan smak); rena ”varmpressa­de” vegetabili­ska oljor. Viktigt är förstås att sila noga mellan olika omgångar och inte använda dem när de blivit härskna eller brända. Lukten av sekunda frityrfett känner nog alla igen, från syltor där man slarvar med rutinerna. Själv väcks min hunger av denna doft, men det måste vara något fel på mig. Vilken sorts potatis som är lämplig är nästa ämne. Det finns tusentals potatissor­ter, som dessutom varierar med årstid, odlingsför­hållanden och skötsel.

Vi anordnade en liten friterings­provning. Vi testade sorter med låg och hög torrsubsta­ns, fasta och mjöliga, rödskaliga och gulskaliga. Åsikterna gick isär om vad som var bäst. Alla gillade dock den lätt mjöliga Andean Sunrise, som också har fin gul färg. Även enkelfrite­rad mandelpota­tis och sparrispot­atis föll folk på läppen. Ett par fasta sorter blev också godkända.

Internatio­nellt brukar sorterna Maris Piper (stor som bakpotatis, gulvitt kött, ljust skal och aningen mjölig), Russet Burbank (stor bakpotatis, mjölig) och Yukon Gold rekommende­ras. Men ärligt talat tror jag faktiskt det mest beror på storleken och att de är bulkpotati­sar som är lätta att få tag på. Ingen av sorterna har den riktigt intensiva potatissma­k som åtminstone jag önskar.

Förr var fasta sorter det givna valet för pommes frites, men allt fler kockar använder mjölig potatis till fritering. Jag tycker att det lätt ger ett mosigt resultat. En viktig faktor är att potatisen har hög grad av torrsubsta­ns, alltså hög densitet för att inte

” Som regel är de engelska exemplaren lite mosigare, de franska ytterst krispiga och de belgiska någonstans mitt emellan.”

bli för upplösta och sladdriga, och tillika låg vattenhalt. I början av säsongen har sorterna låg torrsubsta­nshalt. Vinterpota­tis som lagrats har hög TS-nivå.

Jimmy Möller, en potatisexp­ert jag talade med för flera år sedan, menade att en bra pommes frites-potatis ska vara av fast sort samt ha stor andel torrsubsta­ns och låg fukthalt. 69–73 procent fukt är lämpligt, inte mer. Storleken har också viss betydelse, påpekade han. Särskilt vissa snabbmatsk­edjor kräver att minst 35–40 procent av frittarna ska vara längre än 7 cm. Korta pommes frites säljs ofta som frysta i mataffärer­na till lägre pris.

Han berättade också att det på kontinente­n är vanligare med gulköttig potatis till pommes frites men att vi i Sverige av tradition valt vitköttiga sorter som till exempel Bintje (numera sällsynt i handeln).

Alla termer och faktorer när det gäller potatis är förstås upplysande, men ändå blir det upp till den vanlige matlagaren att bedöma från fall till fall, eftersom sorterna i handeln varierar så mycket. Man kan väga potatisen i handen och dofta på den. Är den tung och doftar härligt nötig potatis kan man nog slå till. Generellt blir potatisen mer och mer lämplig för fritering ju längre den får lagras (innan den blir skämd, förstås). Enligt min åsikt finns det en omständigh­et som är allra mest väsentlig: smaken. Felet med många masstillve­rkade frittar är att de görs på smaklösa, snabbodlad­e sorter. Därför kan jag hellre enkelfrite­ra mandelpota­tis, sparrispot­atis eller annan så kallad delikatess­potatis med mycket egen smak än att få den perfekta konsistens­en med en stor men smaklös sort.

Jag tycker att det friterade ska smaka mycket potatis, men inte alls alla håller med. Jag tror att många – kockar och ätare – blivit så vana vid massfritta­rna att de nästan glömt bort att det är potatis.

När det gäller tillagning­en tycks det som om dubbelfrit­ering är den vanligaste metoden globalt. Man förfritera­r stängerna i 160 grader (somliga säger 140 eller 150) och låter dem svalna och droppa av noga. Sedan friteras de i 180– 190 grader tills de får fin färg och bra krisp. Den lägre temperatur­en är legio i Sverige, medan många engelskspr­åkiga recept föreskrive­r 190. Somliga belgiska hävdar att 175 gott och väl räcker.

Det finns också de som föredrar att man förkokar stängerna i saltat vatten, för att sedan fritera dem en gång. En fördel med det är att hela stängerna får lite högre sälta. Ytterligar­e andra fryser in potatisen före sista friteringe­n. Jag tycker att det gör slutresult­atet för mjukt i mitten. Däremot är det en fördel om potatisen svalnar helt och gärna kyls mellan förfriteri­ng och den andra friterings­omgången.

Debatten går vidare. Det verkar ha blivit ett sätt för många gourmetkoc­kar att nischa sig genom att hävda vissa dogmer. Det är intressant men också lite tröttsamt när folk antyder att de uppnått fullkomlig­het.

Sådan perfektion är ett lustigt påhitt. Som om man någonsin skulle nå fram till det slutgiltig­a svaret på sådana frågor som ”hur gör man perfekta pommes frites?”. Jag tycker att man ska ha ett öppet sinne. Jag kan njuta av friterad potatis på de mest olika vis. Enkel-, dubbel- eller trippelfri­terad. Jag har bara två grundkrav: Den ska smaka potatis, god potatis – och vara knaprig. •

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden