Gourmet

MÅNADENS GOURMET

Saori Ichihara utsågs till Årets Kock när landets första Stellagala hölls på Gondolen i Stockholm. Som en av krögarna bakom Ichi har hon nu tagit steget ut i rampljuset.

- Text: TOVE OSKARSSON HENCKEL Foto: SUSANNE WALSTRÖM

Japanskan Saori Ichihara gick från Shibumi till kökschef på omtalade Söderkroge­n Ichi i Stockholm.

Saori Ichihara kom till Sverige för snart fem år sedan och arbetade då på Berns Bistro. Hon var sedan med och startade Shibumi tillsamman­s med Sayan Isaksson, fortsatte till Oaxen och har även haft en hel del popups. Tillsamman­s med Kim och Jesper Kvarnefält öppnade hon i höstas Ichi.

– Det är en superhärli­g känsla att vinna. Jag har varit helt fokuserat på Ichi och hade nästan glömt bort att galan var just i kväll. Men jag kom hit och vann.

Saori växte upp i Kyoto och arbetade en tid som kock i sitt hemland, men tyckte att det var svårt att vara kvinna i japanska krogkök.

– Ja, det var lättare att komma in i Sverige, men jag hoppas att det är bättre för kvinnliga kockar i Japan nu – efter fem år.

Ichi har fått väldigt fin kritik i media. Vilket mat vill ni servera?

– Jag växte upp i Japan men har varit många år i Sverige. Vi vill blanda det svenska köket med min erfarenhet som kock och mina upplevelse­r med familjen och Kyoto.

– Vi jobbar inte med de mest exklusiva råvarorna men lägger istället ner mycket tid på att kunna ge gästerna gastronomi­sk njutning till lägre pris.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden