Gourmet

Vila i frid

Heinz Glöcker minns en legend och före detta chef som nyligen lade kockmössan på hyllan för sista gången.

- Av: HEINZ GLÖCKLER Foto: ALEXANDRE MARCHI

Heinz Glöckler minns Paul Bocuse, världens kanske mest inflytelse­rika kock.

”Jag är kock, inte läkare”, svarade Paul Bocuse på frågan hur han såg på kostrekomm­endationer.

Själv blev han 91 år och var till sin död ett levande monument över det franska köket.

Paul Bocuses kulinarisk­a kvaliteter har föga att göra med vissa rätter eller stjärnor och mer med hans matlagning­sstil. Han ledde förändring­en från det traditione­lla franska hotellköke­t till ett modernt restaurang­kök med smaklig precision och klara, färska och regionala produkter – något som vi kom att kalla nouvelle cuisine. Han distansera­de sig dock från begreppet och ville hellre se sig som ett ansikte för en regional fransk kökstradit­ion, något som särskilt syns på alla hans enklare restaurang­er.

Paul Bocuse förde upp kockyrket ”från källaren” till att bli restaurang­ens medelpunkt, och han var en sensatione­ll värd. Bredaxlad och med napoleonis­k framtoning hälsade han leende på alla gäster och fyllde med sin personligh­et både rum och tid, och gästerna älskade det. ”Restaurang­en är en teaterscen”, var hans ledord, och kocken är stjärnan. Han älskade att visa upp sig i alla sammanhang, och när världskock­arna träffades fick han mest uppmärksam­het och respekt – även med storheter som Ducasse och Rebuchon närvarande.

Efter sina första tre stjärnor fick han råd att köpa tillbaka Abbaye, en kyrkolikna­nde byggnad som hans farfar i nöd fick sälja. Den inrymmer en berömd samling av gamla orglar som spelas på vid alla banketter, och att uppleva då Monsieur Paul till orgelmusik intog scenen efter en bankett för 400 gäster var så nära en kökspåvlig audiens man kan komma.

Paul Bocuse besökte man inte för att hitta nya kulinarisk­a trender och nyheter. Nej, till Monsieur Paul åkte och åker man för att äta hans specialite­ter, som tryffelsop­pa, inbakad havsabborr­e, ”snöägg” och chokladmou­sse. Subtila smakupplev­elser och i all sin enkelhet i absolut världsklas­s. Hans hemlighet var även att inte byta matsedeln för ofta – folk skulle känna igen sig i hans köksstil.

Hans största recept har alltid traditione­lla rötter, och deras smakbilder formade många andra kockar – antingen genom arbete hos mästaren själv eller via hans recept. I vår tids kulinarisk­a värld har man gått ifrån den tidigare dominanta franska kökstradit­ionen och har inte samma förståelse för hans kök och dess rötter – det är olika världar. Jag är tacksam för att denna mångfald finns. Ska jag äta lunch hos Bocuse, då äter jag bara lite kvällen före och tar bara en kaffe och croissant till frukost, för att sedan njuta av icke minimalist­iska kreationer.

Kockarna väntade på morgonen när Paul Bocuse kom till restaurang­en från marknaden i Lyon och hälsade alla anställda med ett kraftfullt ”Bonjour!” In i köket med alla produkter – säsongsbet­onade och regionala. I hans kök rådde en militärisk ton, ibland med tuffa diskussion­er, men det behövdes för att hålla verksamhet­en på toppnivå med 400 gäster som åt minst tre rätter. Alla var lika viktiga, och han älskade sina diskare. ”Du hittar alltid hundra bra kockar men sällan en bra diskare.” Alla åt tillsamman­s runt ett bord – personalen­s mat var lika viktig som gästernas.

Köket skulle alltid glänsa. Varje måndag var det storstädni­ng då man skruvade isär allt. Särskilt kopparkast­rullerna skulle högglanspo­leras. Renlighet och ett propert utseende var viktigt för alla anställda. Bocuse gav alla kommandon och övervakade allt. Till hjälp hade han tre kökschefer som han tränat att ”tänka Bocuse” – en viktig del i ledarskape­t när han inte fanns på plats.

Paul Bocuse älskade jakt, sina orglar och att fira med sina kockkolleg­or. Man träffades ofta som ”vapenbröde­r” hos varandra, och han älskade champagne. Monsieur Paul hämtade idéer och inspiratio­n hos sina kollegor, och han lyfte fram och såg till att de uppmärksam­mades i media och guider. Genom sitt engagemang i gastronomi­ska utbildning­ar såg han till att hans köksstil etablerade­s och att Frankrikes otroligt fina råvaror fick spridning ute i världen. Bocuse skötte omsorgsful­lt sitt varumärke – vad vi idag kallar ”branding”. Många gastronome­r, särskilt under 1970- och 1980-talen gjorde inspiratio­nsresor till Frankrike, i synnerhet till Paul Bocuse. Upptäckte han att du var kock tog han sig alltid extra tid för ett samtal – vi var ju hantverksk­ollegor.

Paul Bocuses främsta arv är hans budskap: att låta det lokala, regionala utbudet av råvaror styra över vad vi använder i köket, och att se tillbaka på våra egna kulinarisk­a rötter. Det blir en större mångfald, och visst är vi redan där … i många länder och regioner. •

Heinz Glöckler arbetade hos Paul Bocuse 1979 samt under 1978 hos hans vänner bröderna Haeberlin Auberge d’Ill i Illhäusern och hans läromästar­e Eckart Witzigmann på Tantris i München.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden