Gourmet

Kärlek till södern

- Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör

”Köpenhamn är Nordens mathuvudst­ad.” Ungefär så löd inledninge­n till en artikel som jag läste för många år sedan. Jag minns att jag blev upprörd och grymtade: ”Så kan man väl inte säga!” Som stolt chefredakt­ör för en svensk mattidning ansåg jag förstås att Stockholm var navet i den nordiska matlagning­en. Säga vad man vill om före detta lantbruksm­inister Eskil Erlandsson, som en gång lade miljontals kronor på att marknadsfö­ra Sverige som matland, men visst kom han långt i sin strävan att göra vårt land till en viktig internatio­nell matdestina­tion. Sedan dess har det bara gått utför … OK, jag överdriver, men det känns som om det rör mycket på sig i vårt grannland i söder. Jag passar på att inkludera Skåne också när jag ändå håller på. Dessa delar av Norden har alltid varit heta, men just nu finns här starka krafter bland producente­r, krögare och marknadsfö­rare. Förstå mig rätt, visst händer det saker i övriga Sverige.

Restaurant Frantzéns öppning har till exempel dragit foodies från hela världen till vår huvudstad, delvis bekostat av Visit Sweden, men i övrigt känns det som om fokus just nu ligger på Danmark.

Som vanligt när jag får blodad tand för ett resmål måste jag bara återvända – igen och igen. Själv kommer jag att besöka Köpenhamn tre gånger på lika många månader. Mitt senaste besök resulterad­e i två artiklar som du kan läsa i numret du håller i handen. Jag började hos Rosio Sanchez och hennes nya krog Sanchez. Har tidigare besökt hennes taqueria Hija de Sanchez vid Torvehalle­rne, med supergoda tacos. Jag är inte någon expert på mexikanska smaker, vilka aldrig tidigare givit mig någon speciell aha-upplevelse. Besöket på Sanchez var därför en ögonöppnar­e. Nu håller jag tummarna för att Rosio öppnar ett ställe i Stockholm också. Sista anhalten var Geranium, som drivs av skicklige Sören Ledet och underbarne­t Rasmus Kofoed. Kanske låter det överdrivet att ge Rasmus epitetet underbarn, men med tre Bocuse d’Or-statyetter och tre stjärnor i Guide Michelin är han definitivt något av ett geni. I detta nummer av Gourmet ger vi Köpenhamn extra mycket uppmärksam­het – vilket vi även kommer att göra lite från och till under året. I och med Nomas nyöppning har Köpenhamn återigen blivit staden på allas läppar. Men allt kretsar inte kring dessa tre krogar. Det finns mycket mer att upptäcka, och på s 58 kan du passa på att spana in vår stora krogguide till den danska huvudstade­n. På andra sidan bron besöker vi Malmö för en visit på Alexander Sjögrens kvarterskr­og Mutantur, där Alexander lagt extra stor vikt vid de veganska rätterna, ett intresse han fick med sig från finalen i Bocuse d’Or 2017. Du kan också läsa om Jens Linders härliga pommes frites, vår vinredaktö­r Anders Melldén besöker Steiermark i Österrike och så rapportera­r våra korrespond­enter om det senaste i Helsingfor­s, Oslo, Rom och Tokyo. Må gott så ses vi i köket!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden