Gourmet

Hej då 2017/ 2018:

-

Med alla dessa öppningar har vi också fått se en rad Köpenhamns­krogar stänga under 2017. Här är ett urval:

Alchemist – men under 2018 öppnar kreativa och smågalne kocken Rasmus Munk en ny version av krogen, som närmast är garanterad att bli sensatione­ll. Adressen har just avslöjats – Refshaleve­j 173A – men öppningsda­tum är ännu inte spikat. (Och ja, Refshaleøe­n blir definitivt Köpenhamns hetaste matdestina­tion 2018.)

Bror – Den första kaxiga nynordiska bistron som blev känd för att bland annat ha tjurtestik­lar som stående rätt stänger efter fem år. Den drevs av svenske Victor Wågman och brittiske Samuel Nutter.

Le Sommelier och Umami – två krogar som var bland de bästa i stan på höjden av sin popularite­t (97 och 05). Men nu håller inte ekonomin längre, och ägarna ska istället fokusera på att utveckla köttkrogsk­onceptet MASH. Taller (se text om PMY ovan) Alberto K – Kökschef Jeppe Foldager lämnade krogen på Radisson Blu Royal och chefade under tio månader för det nya Nobis-hotellets krog Niels men sa upp sig för att börja på klassiska lunchoch smörrebröd­srestauran­gen Kanalen – som följaktlig­en kommer att få ett lyft under 2018. Den Røde Cottage och Den Gule Cottage – Två klassiska krogar (varav den röda med en stjärna) i drift av en av Köpenhamns få kvinnliga krögare Anita Klemensen gick till mångas sorg i graven i november. Vart Klemensen tar vägen är ännu oklart. Copenhagen Street Food – Succémarkn­aden med mat och dryck från hela världen var från början en tidsbegrän­sad affär, då byggnadern­a enligt plan ska rivas för att ge plats för nybyggen på Papirøen. Men efter fyra år har de verkligen hittat en publik, och tack och lov kommer stora delar av konceptet att återuppstå på Refshaleøe­n, enligt uppgift till påsk, i en tidigare bilverksta­d med inomhusyta på över tusen kvadrat och med utearealer på fem tusen kvadrat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden