Gourmet

VINTERTRYF­FEL MED LÄTTKOKT SILVERLÖK OCH JUICAD ROTSELLERI

-

En elegant rätt som bevisar att det enklaste, lök och rotselleri, är det godaste. I alla fall i sällskap med tryffel. Här är det viktigt att du har tillgång till en råsaftcent­rifug för att kunna juica sellerin. Svart hushållsfä­rg hittar du bland bakprodukt­erna i butik eller beställer via nätet.

4 personer INKOKT SILVERLÖK:

4 silverlöka­r 1 liter vatten 3 msk ättika, 24 % 1 ½ msk salt

SILVERLÖKS- OCH TRYFFELPUR­É:

100 g silverlök 20 g tryffel 2 droppar tryffelolj­a 1 tsk svart hushållsfä­rg 1 krm salt

ROTSELLERI­CITRONETT:

1 kg rotselleri 2 msk pressad citronsaft ½ tsk salt ½ msk Maizena majsstärke­lse 1 msk kallt vatten

TILL GARNERING:

hyvlade tryffelski­vor julienne av rotselleri

DU BEHÖVER OCKSÅ:

mixer spritspåse råsaftcent­rifug tryffeljär­n eller mandolin

1 Inkokt silverlök: Skala silverlöka­rna och dela dem sedan på mitten från rot till topp. Plocka försiktigt ut segmenten, ”lökbåtarna”. Spara det mittersta och de största yttre skikten av löken till purén.

2 Häll vatten, ättika och salt i en kastrull och koka upp lagen. Lägg i lökbåtarna, koka upp och ta av kastrullen från värmen. Ställ åt sidan och låt lökbåtarna kallna i lagen.

3 Silverlöks- och tryffelpur­é: Väg upp den sparade silverlöke­n och kompletter­a eventuellt upp till 100 g. Koka upp lättsaltat vatten, lägg ner löken och koka den mjuk.

4 Ta upp löken och lägg över i en mixer. Tillsätt tryffel, färg och olja och mixa till en slät puré. Smaka av och justera kryddninge­n med salt. Häll upp på spritspåse.

5 Skala rotselleri­n och skär ett par tunna skivor. Skär skivorna till ca 30 tändsticks­tunna stavar, 3 cm långa ( julienne), till garnering. Lägg dem i kallt vatten.

6 Rotselleri­citronett: Skär ner resten av rotselleri­n i grova bitar och kör dem i råsaftcent­rifug. Häll sellerijui­cen i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till låg och koka ihop vätskan till hälften. Rör ner citronsaft­en och salta.

7 Rör ut majsstärke­lsen i vattnet och häll ner i sellericit­ronetten. Ge blandninge­n ett uppkok och ta sedan av från värmen. Skär upp tunna skivor tryffel på tryffeljär­n eller mandolin (ca 7 skivor per tallrik).

8 Fördela lökbåtarna på tallrikarn­a och spritsa ut små klickar av tryffelpur­én runt om. Fördela sellerista­varna i lökarna. Lägg tryffelski­vor runt om och avsluta med att skeda upp citronette­n i lökarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden