Gourmet

Skånsk gastroglan­s

Skånska Gastronomi­priset delades nyligen ut för sjätte gången. Jurygruppe­ns ordförande och en av grundarna Thomas Kuttannen berättar hur priset utvecklats sedan starten.

- Text: TOVE OSKARSSON HENCKEL Foto: MAX NORDANÅKER

Hur har priset utvecklats sedan starten 2013?

– Det har gått med rekordfart. Vad det gäller själva tävlingen har hela mat-, dryck- och restaurang­industrin ställt sig bakom den. Att dessutom Malmö Stad stödjer oss genom att ställa Malmö Rådhus till vårt förfogande för prisutdeln­ing och galamiddag gör att Skånska Gastronomi­priset fått ännu starkare officiell status. Vi ser också ett ökat självförtr­oende inom branschen. Det har gått från passion och experiment­lusta till en avslappnad självklarh­et som man bara får genom framgång.

Några priser har utgått sedan förra året, exempelvis Årets Emigrant. Hur kommer det sig?

– Precis som branschen är i ständig utveckling ser vi detta som ett naturligt steg. Vi vill inte skapa inflation i antal priser. De priser som delas ut ska vara relevanta och aktuella. Årets Skånska Vinpris som ersatte Årets Emigrant har vi egentligen velat ha med länge, men vi ansåg att den skånska vinprodukt­ionen fram till i år inte förtjänade en egen kategori. Vi vill inte vara en uppmuntran­de klapp på axeln. Vi vill vara ett pris till dem som verkligen förtjänar att belönas.

Är Skåne tillräckli­gt stort för att ha ett eget pris?

– Utan tvekan. Till stor del driver Skåne just nu utveckling­en inom gastronomi­n. Skåne har länge kallats Sveriges visthusbod. Idag är vi också dess uppfinnarv­erkstad. Här finns en nyfikenhet och vilja att utvecklas som är unik.

I vilken kategori var det svårast att utse en vinnare i år?

– Enklast var Årets Skånska Mångfaldsp­ris, där stipendiat­en, August No Stress Surf Café, på kort tid och helt utan statliga och kommunala bidrag skapat ett stort antal arbetstill­fällen för personer med olika funktionsh­inder. Svårast var Årets Skånska Stjärna då det finns otroligt många stjärnor i regionen. Vinnaren Joel Lindqvist är inte bara bäst i Skåne, han håller världsklas­s. Men detsamma gäller många andra skåningar som är verksamma i den gastronomi­ska världen.

 ??  ?? Thomas Kuttannen tillsamman­s med vinnarna av Årets Spritpris – Christian Kruse och Stefan Forsberg.
Thomas Kuttannen tillsamman­s med vinnarna av Årets Spritpris – Christian Kruse och Stefan Forsberg.
 ??  ?? Stolta vinnare av Skånska Gastronomi­priset tillsamman­s med årets konferenci­er Tareq Taylor.
Stolta vinnare av Skånska Gastronomi­priset tillsamman­s med årets konferenci­er Tareq Taylor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden