Gourmet

MÅNADENS GOURMET

I juni tävlar Sebastian Gibrand för Sverige i Bocuse d’Or, Kock-EM i Turin. Den skånske vinnarskal­len siktar självklart så högt han bara kan.

- Text: LARS COLLIN

Sebastian Gibrand går för guld när Bocuse d'Ors EM-tävlingar går av stapeln i Turin.

Inramninge­n är idealisk. Sebastian Gibrand älskar att tävla i mat, och att det är just Tommy Myllymäki som sekunderar skåningen som coach under de digra förberedel­serna gör ju inte saken sämre. Myllymäki har både ett silver och brons i bagaget från denna kockarnas främsta internatio­nella tävling.

Nu är Sebastian Gibrand inte heller helt oäven. Han har varit medlem i Juniorland­slaget och lagkapten i Kocklandsl­aget och arbetat både på Frantzén och Oaxen.

– Nu tar vi fram och skapar rätterna. De har valt att använda många råvaror från Turin och Piemonte. Huvudingre­dienserna måste finnas med på tallriken, men sedan tar vi med oss egna råvaror, och ett garnityr som ska vara signifikat­ivt för nationen man tävlar för. Just nu väger vi mellan sparris, gran och ramslök, säger Sebastian Gibrand i en lunchpaus från träningskö­ket på Ulriksdals värdshus i Solna.

Hur gör du för att vara både internatio­nell och personlig?

– Jag har tävlat mycket och lärt mig att ska man gå långt måste man anpassa sig till den internatio­nella juryn. Det gäller att attrahera så många smaklökar som möjligt. Både Tommys och mitt mål är självklart att gå för vinst. Allt annat känns fel. Sedan är det förstås helt ovärderlig­t att ha med Tommy, som har stått på insidan, framför allt om jag ska lyckas knäcka koden för hur man lagar världens godaste mat.

Hur passar det här italienska in i din matlagning­sstil?

– Min matlagning utgår alltid från råvaran. Nordisk mat, absolut, men jag har nog en lite mer internatio­nell smakpalett. För mig handlar måltiden och att skapa det här unika ögonblicke­t lika mycket om miljö, musik och dofter. Små detaljer som kan göra stor skillnad. Jag minns själv när jag satt med iPod och hörsnäcka och käkade sound of the sea på The Fat Duck. Jag såg mig själv gå på en strand. Den upplevelse­n blev verkligen en ögonöppnar­e. Igenkännin­g kan jag dock få lika mycket från mormors hemlagade söndagmidd­agar.

Du är uppvuxen i lilla Bjuv. Hur hittade du matlagning­en?

– Jag gick i åttan när jag plötsligt ville bli kock. Det gillade inte mina föräldrar alls. ”Men om jag blir en av de tio bästa inom fem år?”, kontrade jag. Det köpte de. Inom fem år var jag medlem i Juniorkock­landslaget. Hade jag inte blivit kock hade jag nog sysslat med aktier. Jag har alltid varit väldigt företagsam.

Och kockdrömme­n om att öppna eget?

– Min absolut högsta dröm är att tävla och gå till final i Bocuse d’Or. Men sedan ska jag sätta mig ner och gå igenom mina alternativ. Det är högst troligt att en egen krog står högt på den listan. •

”Jag gick i åttan när jag plötsligt ville bli kock. Det gillade inte mina föräldrar alls.”

 ??  ?? Fakta SEBASTIAN GIBRAND Ålder: 29 år. Gör: Driver egna matbolaget Gibrands Gastronomi. Tävlingsrä­tterna under Bocuse d’Or-EM i Turin 11–12 juni blir kalvbräss med avorioris respektive en rätt baserad på alposten Castelmagn­o och hönsägg.
Fakta SEBASTIAN GIBRAND Ålder: 29 år. Gör: Driver egna matbolaget Gibrands Gastronomi. Tävlingsrä­tterna under Bocuse d’Or-EM i Turin 11–12 juni blir kalvbräss med avorioris respektive en rätt baserad på alposten Castelmagn­o och hönsägg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden