Gourmet

CRÈME BRÛLÉE- CROISSANT

-

En croissant fylld med len vaniljkräm och toppad med sockerkara­mell, det är verkligen som en dröm. Här får du recept på hur du själv bakar croissante­r, men visst kan du fuska och bara fylla färdigköpt­a bakverk.

CROISSANT, 18 st

40 g jäst 4 dl vatten 13 dl vetemjöl ⅔ dl strösocker 2 tsk salt 40 g smör

TILL UTKAVLING:

500 g osaltat smör

TILL PENSLING:

1 ägg

TILL SERVERING:

vaniljkräm, se separat recept 2 dl strösocker

DU BEHÖVER OCKSÅ:

hushållsas­sistent med degkrok plastfolie bakplåtspa­pper spritspåse med tyll

1 Smula ner jästen i bunken till hushållsas­sistenten. Häll på lite av vattnet och lös upp jästen i det. Häll på resten av vattnet och tillsätt mjöl, socker, salt och smör. Bearbeta degen med kroken ca 7 min på medelhasti­ghet, tills den gått ihop till en fin deg.

2 Lyft ut degen på mjölat underlag och knåda ihop den lätt med händerna. Lägg degen under plastfolie och låt den vila i kylen ca 45 min.

3 Kavla ut degen till en 30 x 30 cm stor platta, ca 1 cm tunn. Lägg degen i plastfolie i kylen. Banka smöret mellan två bakplåtspa­pper tills det får halva storleken av degen. Kyl smöret snabbt tills det får samma konsistens som degen.

4 Ta ut den kalla degen och lägg det kalla smöret i mitten. Vik över degen från båda sidor och tryck ihop så det blir helt tätt. Kavla ut degen med jämna tag i båda riktningar till en avlång platta, 2 cm tjock.

5 Vik ett treslag, det vill säga vik degen så att den totalt bildar tre lager. Kavla en aning och lägg den sedan i kylen under plast 20 min för att vila.

6 Kavla ut degen och vik ännu ett treslag, men kavla en rektangel åt andra hållet. Kavla sedan ut en aning, lägg i kylen och gör om samma process en tredje och sista gång. Låt därefter degen vila i kyl 20 min igen.

7 Värm ugnen till 190°. Ta ut degen och kavla ut den till en rektangel, ca ½ cm tjock. Skär den i två längder, skär sedan smala trianglar och rulla ihop till croissante­r. Lägg dem på plåt och låt jäsa till dubbel storlek under plastfolie, ca 40 min.

8 Vispa upp ägget till pensling. Pensla croissante­rna med ägg och baka dem gyllene 13−14 min i mitten av ugnen. Låt dem svalna på galler.

9 Servering: Smält sockret till en gyllene karamell. Häll vaniljkräm­en i en spritspåse. Fyll croissante­rna genom att spritsa in krämen underifrån. Ringla karamellen på de fyllda croissante­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden