Gourmet

FRENCH TOAST BANANA BREAD

-

French toast brukar kallas fattiga riddare på svenska. Här en variant lagad av bananbröd med karamellis­erad banan och grädde smaksatt med vaniljkräm. Passa på att göra bananbröd när du har övermogna bananer hemma istället för att kasta bort dem.

6 personer BANANBRÖD:

175 g smör 2 dl strösocker 1 dl hasselnöts­mjöl 2 ½ dl vetemjöl 2 tsk bakpulver ½ tsk salt 2−3 övermogna bananer 2 ägg smör till brödformen hasselnöts­mjöl till formen smör till stekning

KARAMELLIS­ERAD BANAN:

3 bananer 12 tsk strösocker

VANILJGRÄD­DE:

2 dl vaniljkräm, se separat recept 3 dl lätt vispad grädde

ÄGGSMET:

6 ägg 5 dl mjölk 1 msk strösocker 1 nypa salt

TILL DEKORATION:

1 dl rostade hackade hasselnött­er

DU BEHÖVER OCKSÅ:

brödform, 2 liter brännare

1 Bananbröd: Värm ugnen till 180° och varmluft. Lägg smöret i en kastrull, hetta upp och bryn det kraftigt. Ta av från värmen och låt det svalna en aning.

2 Blanda samman socker, hasselnöts­mjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Mosa sönder bananerna och rör ihop moset med äggen. Rör ner blandninge­n i de torra ingrediens­erna medan du vispar till en jämn smet. Tillsätt det brynta smöret på slutet.

3 Smörj brödformen och pudra den med hasselnöts­mjöl. Häll ner smeten och ställ in mitt i ugnen. Baka kakan 45−50 min. Känn med en sticka att den är klar. Om stickan är klibbig, baka ytterligar­e några minuter, tills den är torr när du känner på kakan. Ta ut och låt den kallna helt.

4 Karamellis­erad banan: Dela bananerna på mitten och skär dem i skivor på längden. Strö 1 tsk socker på varje bit och karamellis­era med en brännare.

5 Vaniljgräd­de: Vispa ihop vaniljkrä- men med grädden till lätt konsistens.

6 Äggsmet: Blanda samman ägg, mjölk, socker och salt. Skär bananbröde­t i 1 cm tjocka skivor. Doppa brödskivor­na i smeten och låt dem dra åt sig av vätskan.

7 Servering: Stek bananbröds­kivorna i smör tills de får fin yta. Lägg upp de varma skivorna och lägg på karamellis­erad banan, vaniljgräd­de och hasselnött­er. Servera genast.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden