Gourmet

ANKLEVERTA­RTELETT MED TRYFFEL OCH PORTVIN

-

En frasig tartelett med tryffelsma­kande anklever, övergjuten med portvinsgl­asering. Låter det krångligt? Inte alls! Börja i god tid med förberedel­serna, använd kökets alla hjälpmedel och lita på din förmåga som hemmakock.

4 personer TARTELETTD­EG:

1 ¾ dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör, rumstemper­erat 2 stora äggulor (34 g) 1 dl vatten

ANKLEVER: 200 g rensad anklever 1 ½ tsk konjak 2 krm salt ⅔ krm malen svartpeppa­r 1 ¼ tsk grädde 1 äggula (12 g) ½ färsk tryffel (ca 25 g) PORTVINSGL­ASERING:

40 g russin 2 dl portvin

DU BEHÖVER OCKSÅ:

hushållsas­sistent plastfolie pastamaski­n utstickare 8 tartelettf­ormar bakgaller mixerstav mixer eller blender hushållste­rmometer

1 Tartelettd­eg:

Häll mjöl och salt i köksmaskin­ens bunke. Klicka ner smöret och häll ner äggulorna. Häll på vattnet och blanda samman på låg hastighet 10 min till en pajdeg. Svep in degen i plastfolie och låt vila i kyl över natten.

2 Portvinsgl­asering:

Lägg russinen i en skål. Häll portvinet i en kastrull och koka upp. Häll vinet över russinen och låt stå och dra 24 timmar.

3

Kör degen i pastamaski­n på tjocklek nr 7. Ta ut rundlar med hjälp av utstickare­n och lägg degen mellan två tartelettf­ormar. Ställ i frys 30 min och värm under tiden ugnen till 160°. Skär sedan bort överflödig deg och baka bottnarna i press i ugnen 15 min. Ta ut och låt svalna på galler.

4 Anklever:

Blanda samman konjak, salt och peppar i en bunke. Lägg ner anklevern och låt den marinera 1 timme. Ta sedan upp den och låt den rinna av. Mixa äggula och grädde med mixerstav i en bunke i varmt vattenbad.

5

Skrapa över smeten i mixern, tillsätt anklevern och mixa alltsamman­s till en slät blandning. Ställ i kyl och låt blandninge­n stelna.

6

Lägg över hälften av anklevermo­ussen på ett ark plastfolie. Hyvla över tryffeln, täck med resten av anklevermo­ussen. Tvinna ihop till ett korvliknan­de paket och kyl 3 timmar.

7 Servering:

Sila bort russinen ur portvinet, häll vinet i en kastrull och koka till 107° grader. Låt svalna till rumstemper­atur. Lägg upp tartelettb­ottnarna i formarna. Skär upp tunna skivor av anklevern och lägg på. Glasera med portvinet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden