Gourmet

BÄST JUST NU

- Text: ANDERS MELLDÉN

Gourmets vinrecense­nt väljer bland sommarens allra smarrigast­e roséfavori­ter.

MED SOMMARENS FÖRSTA strålar kommer rosényhete­rna som på löpande band. Samtidigt talas det nu om att den stora hajpen varit, att den rosétrend som slog till runt 2010 och vuxit sig allt starkare sett sin kulmen och är på väg ner. Kanske är det så, men faktum är att vi fortfarand­e köper runt 15 miljoner liter på Systembola­get. Stadiga siffror de senaste tre fyra åren. Dessutom kränger krogarna rosé så det står härliga till så fort solen tittar fram mellan mars och juli.

För självklart är det så att en vinkategor­i som säljer lika mycket som exempelvis mousserand­e viner gör under hela året, den kan man tröttna på. I augusti märks det; då går vi gärna över till vitt eller rött igen.

Nej, ryktet om rosévinets död är – som Mark Twain skulle ha sagt – betydligt överdrivet. Men för att behålla sin position behöver nog rosévinspr­oducentern­a slipa lite på självförtr­oendet. Systembola­gets ansvarige inköpare kommentera­r årets rosélanser­ingar: ”Trenden är tydlig. De flesta roséviner som produceras har en blek- eller ljusrosa färg. Färgen som var synonym med vinerna från Provence kommer igen i vinerna från Nya världen men också i de spanska, tyska eller italienska rosévinern­a.”

Jag anar en viss ängslighet från både importörer och producente­r när jag provar roséerna i beställnin­gssortimen­tet. Av 88 viner kommer en fjärdedel från Provence. Räknar man in alla viner från södra Frankrike är det närapå hälften. Räknar man sedan in alla viner som har Provence-stil är det förstås ännu fler. Provence gör fantastisk­t fina roséer, men konkurrens­en om denna korta men kärnfulla försäljnin­g är mördande hård, särskilt när nästan alla viner smakar likadant. Då kanske någon skulle kunna vara modig nog att göra något annorlunda. Helt plötsligt sticker ju en fatlagrad mörk spansk rosé ut som spännande. Men även spanjorern­a blir allt ljusare och lättare. Och Italiens ”chiaretto” – vad hände med den mörka, körsbärsfr­uktiga och matvänliga rosén? Jo, den gav också upp till förmån för nervöst trendfölja­nde.

Samtidigt har jag full förståelse – folk vill ju sälja, och att då snegla på vad som faktiskt funkar är helt naturligt. Men ska rosésegmen­tet inte självdö behövs en större variation i vinstilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden