Gourmet

NYTT OCH HETT

-

Böcker, krogöppnin­gar och annat matnyttigt.

Köerna brukar vindla sig långa ut över både gator och torg. Vi som någon gång varit i städer som Florens, Rom eller Milano och är svag för glass där ingrediens­erna kommer fram och allt inte bara smakar socker – ja, vi har väl alla någon gång sprungit på Grom.

Sedan 2003 har Turinkompi­sarna Federico Grom och Guido Martinetti gjort gelato på riktigt. Efter att de öppnat allt fler butiker utanför Italien – till exempel i New York, Osaka och senast London – finns deras glass nu även i 200 svenska butiker; sex sorter, varav två sorbeter.

Idén är att använda så få ingrediens­er som möjligt. Och för att behålla kontrollen över kvaliteten byggde duon tidigt upp ett eget jordbruk, det lilla Mura Mura mitt bland vinrankorn­a på kullarna hos de häpna Barbaresco-odlarna i Piemonte.

– Jag är ju själv utbildad enolog och har arbetat bland annat för Gaia. En dag när jag gick runt på vingården hade jag just läst en artikel av Slowfood-grundaren Carlo Petrini om varför glass inte smakade som den gjorde när han var liten: enkel, ren och fokuserad på en smak. Så jag drog parallelle­r till vinvärlden och tänkte att vi skulle göra glass med lika starka band till jordbrukar­na, säger Guido Martinetti.

Han talade med sin kompis Federico, som arbetade i den norditalie­nska finansvärl­den. Federico skapade en affärsplan med sitt istriska efternamn som fond – Grom var grundat.

Femton år senare växer Grom fortfarand­e. Just nu finslipar Guido på den perfekta, mest eleganta siciliansk­a granitan, allt medan Federico fortsätter att leta efter den perfekta butiken här i Sverige för oss glassugna nordbor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden