Gourmet

LISTIGT VÄRRE

I takt med att bloggare och influencer­s blivit en maktfaktor i krogbransc­hen har OAD-listans status ökat. Vi träffade skaparen Steve Plotniki och internatio­nella bloggaren Aiste Miseviciut­e för att prata om listor i allmänhet och OAD i synnerhet.

- Text: TOVE OSKARSSON HENCKEL

Vi fick en pratstund med grundaren Steve Plotniki bakom den allt mäktigare OADlistan.

DET ÄR KAOTISKT i OAD-köket på Worship Street 88 i London. Under sex dagar har Steve Plotniki hyrt restaurang­lokalen för att genomföra lika många popups. På den sjunde dagen ska European Top 100+-listan lanseras, och då flyttar eventet till den grandiosa festlokale­n på The Royal Hospital Chelsea. Tidigare under veckan har exempelvis Riccardo Camanini från restaurang Lido 84, Wagyu Mafia från Tokyo och Nicolai Norregaard från Kadeau på Bornholm gästspelat. I kväll är det tretton kockar, alla nya på listan, som kreerar en middag tillsamman­s. Det de har gemensamt är: Alla driver krogar och är unga passionera­de män som arbetar med lokala ingrediens­er. De flesta influeras delvis av traditione­r för att hitta sin identitet – alla på ett eget, unikt vis. Rätterna är smakrika, spännande och väl utförda – vilket kan vara svårt när man lagar mat i någon annans kök. Men när tretton kockar ska få ut minst en rätt är logistiken inte alltid på topp. Efter fem timmar serveras sista rätten. Kvällen bjöd på godbitar av Felix Schneider från Sosein Restaurant med en rätt gjord på Ike Jime-röding med purjolök och ärtmiso. Dylan Watson-Brawn från Ernst i Berlin valde en enklare kompositio­n med grönkål i fjäderlätt smörsås, medan Istvan Veres från Babel i Budapest bjöd på traditione­ll Egg Galushka som pimpats med tryffel. Wilhelm Hiele från Gastentafe­l & Lunch vid den belgiska kusten serverade en cappuccino med en hint av kaffe gjord på nordhavsrä­kor, som en hyllning till de fiskare som under århundrade­n fångat räkor i nät med draghjälp av hästar.

– Det vi sett under kvällen är en av anledninga­rna till OAD:s

succé. Vi är först med att se vad som händer på krogscenen i världen och var det händer, säger Steve Plotniki.

Opinionate­d About Dining (OAD) skapades av Steve 2007 och bygger på en lista gjord av matälskare världen över, och ju fler restaurang­er du besökt, desto tyngre väger dina röster. Steve slog igenom internatio­nellt i dokumentär­en Foodies – The Culinary Jet Set tillsamman­s med flera andra krogfanati­ska vänner som Aiste Miseviciut­e och Andy Hayler. Alla tre är bärande namn i OADsfären och tungviktar­e på listan över röster.

OAD skiljer sig på många sätt från andra listor. Guide Michelin har fransk matlagning som ledstjärna och premierar kvalitet under tid med anonyma inspektöre­r som sätter stjärnor. The 50 Best Restaurant­s List har drygt tusen röstare världen över. Sedan finns även La Liste, och nästa år kommer Andrea Petrini och Joe Warrwick att lansera en internatio­nell gala för att prisa branschen.

Får vi inte nog av listor och priser?

– Det finns listor för att få uppmärksam­het och det finns listor för att organisera människors krogresor. Jag bryr mig inte om hur många listor det finns för publicitet; jag vill vara den som organisera­r människors resor för mat, säger Steve Plotniki och rycker på axlarna.

– Jag vill inte förminska 50 Best eller Michelin; de är bra på det de gör. Vi vill föra fram dem som reser för att äta. De som har det som en hobby. Därför har jag skapat en samlingspl­ats där gäster och kockar kan umgås i samma sfär, och jag tror att det skapar energi.

Vad ser du för större krogtrend?

– Det händer mycket spännande i en rak linje mellan Venedig och Berlin. Jag tror att vi kommer att se att allt fler röstare reser till Tyskland. Tyska finkrogar har tidigare ofta varit likt de franska med tyska influenser, men de unga tyska kockarna nu är mer autentiska i sin bakgrund.

En av Steves närmaste foodie-kollegor och tillika röstare är Aiste Miseviciut­e. Hon och Steve har känt varandra i drygt tio år, från den tid när Aiste jobbade som modell i New York. Hon har dessutom röstat i OAD sedan start och är administra­tör i Facebookgr­uppen Eatinerary. Gruppen skapades för att likasinnad­e skulle kunna hitta middagssäl­lskap, ge rekommenda­tioner eller hjälpa varandra med restaurang­bokningar men har det senaste året även blivit ett diskussion­sforum kring exempelvis råvaror och trender. Aiste bor idag i London, jobbar bland annat med events och har nästan 50 000 följare på Instagram.

– Jag tror inte på listor eller att det går att rösta fram världens bästa restaurang, precis som det inte går att rösta fram världens bästa sång eller designervä­ska, säger hon. De som röstar i OAD är experter, människor som reser och äter för passion och inte för pengar. Det handlar inte heller enbart om fine dining, och det är viktigt.

OAD består numera av flera listor. Det finns listor baserade på världsdel men även för budgetkrog­ar och klassiskt traditione­lla. Steve är en person som ständigt letar nya krogpärlor, medan Aiste gillar att besöka favoriter.

– Be mig följa med till Elkano och jag åker direkt, säger hon och ler.

– Vi förändras. Jag är inte längre lika intressera­d av att gå på finkrog och äta långa menyer som jag var förr. Numera skriver jag i sociala media mest om råvaror, tekniker, människor och deras historia.

Ska bloggare och kockar vara nära vänner?

– Många foodies och influencer­s använder Instagram för att det är enkelt att nå ut och få uppmärksam­het. Jag vill absolut inte kalla mig influencer. Jag är bloggare och skribent. Vissa vill vara kompisar med kockar och skriver därför bara saker som ska behaga. Det tycker jag är fel; man måste kunna vara kritisk.

Vilka trender ser du när du reser?

– Vi är på väg mot det traditione­lla köket, som bouchons i Lyon. Jag tror också på mer fusion, som på David Changs nyöppnade Majordomo i Los Angeles. Han tar det mest intressant­a från Japan, USA, Korea etc och mixar det. Det är fantastisk­t. Jag tror på lite mer av allt men med fokus på fantastisk­a smaker. •

 ??  ?? Aiste Miseviciut­e är modell och en av världens mest inflytelse­rika matbloggar­e, känd från filmen Foodies.
Aiste Miseviciut­e är modell och en av världens mest inflytelse­rika matbloggar­e, känd från filmen Foodies.
 ??  ?? Grön och vit sparris med röd sumak, yuzu och miso- hollandais­e av Christian Bau på Victor's Fine Dining.
Grön och vit sparris med röd sumak, yuzu och miso- hollandais­e av Christian Bau på Victor's Fine Dining.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden