Gourmet

HEALTHY- ISH

- Av: SOFIE ZETTERGREN, NEW YORK

Ingen bantar längre, såklart. I alla fall inte så att det syns eller hörs. Istället höjer baristorna på Manhattan på ögonbrynen när en försöker förklara att en vill ha vanlig komjölk i kaffet. Eller helt vanligt grisbacon till äggen. Eller mjöl med en massa gluten i mackan. Termen som används för att beskriva den nya trenddiete­n är healthy-ish – om detta gjorde matmagasin­et Bon Appétit ett helt nummer i vintras. Det fina med detta är att healthy-ishkosten är roligare än dietmaten och ofta innovativ och god; det ibland trista är att det tenderar att bli lite tillkrångl­at. Ibland. Men det finns några guldkorn på Manhattan, om en är sugen på rökt tempeh, cashewost och Mock Duck, osv osv.

Relativt nyöppnade Westbourne i SoHo är ett av dem. LA-krögaren Camilla Marcus ligger bakom menyn, som till exempel erbjuder favoriten Over the Rainbowl med brunt ris, linsfalafe­l, sötpotatis, såklart grönkål och jalapeño-tahini. Kul, gott och sansat.

En annan healthy-ish-hit är Nourish Kitchen + Table i West Village. Menyn är Ottolenghi-inspirerad, vilket är en bra sak – hälsosam och mättande. Och dessutom serveras naturvin på glas. Men risk för att låta som en nyfrälst havremjölk­sklunkande vegan: Jag älskar detta nya hälsosamma! Omsorgen, uppfinning­srikedomen och mängden av nya smaker gör att jag plötsligt hör mig själv beställa en matcha-latte med havremjölk, och så en vegan banana cake, please. www.westbourne.com, www.nourishkit­chentable.com

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden