Gourmet

INTIMT OCH SMAKFULLT

- Av: PETER LOEWE, ROM

Miljön är mörk med grafitgrå väggar och bruna marmorerad­e träbord. Stället, som heter Retrobotte­ga (ungefär ”Bakom disken”), är noga utstuderat i varje detalj. Inredninge­n är helt italiensk, men vid första ögonblicke­t känns det som om jag är på en minimalist­isk japan. Takets små ljuskäglor faller som en teatereffe­kt över bord, gäster och läckra maträtter. Det är ett under att detta inte blivit en exklusiv, kylig lokal!

Den enkla förklaring­en är personalen, som är en perfekt mix av vänliga leende kypare och kockar som tar hand om dig på bästa sätt, utan att överdriva. Här kommer maten alltid vid rätt tillfälle. För de två kockarna Giuseppe Lo Iudice och Alessandro Miocchi, som också driver lokalen, har ögonkontak­t med gästerna. Här tillagas maten framför dina ögon, särskilt om du sitter precis intill disken. Du sitter på höga stolar och ser vad som händer.

Borden är stora med plats för tio personer. Det finns två stycken plus sex utmed en disk. Fler än 26 gäster kan Retrobotte­ga inte ta, och det blir snabbt fullt, särskilt till middag. Så det är bäst att boka, om du inte vill äta under eftermidda­gen. För köket är öppet kontinuerl­igt under större delen av dagen.

Besticken ligger gömda i bordsskiva­n, liksom servetten. Med ett lätt klick på handtaget glider de ut ljudlöst. En elegant och funktionel­l design.

Jag beställer inälvor på kyckling – gudamat som länge varit bortglömd i Italien, med undantag för Emilien – som serveras på en späd sallad med rödbetor. Istället för dressing finns en rejäl klick av en delikat mousse på kycklingle­ver. Mitt bordssälls­kap tar bräserad rosésallad med små färska röda medelhavsr­äkor.

Vi bestämmer oss för att ta ut svängarna ordentligt. Jag provar små tortellini fyllda med ål, anguilla, och finhackad grön fänkål. För mig känns rätten för fet i munnen – kanske borde jag ha valt risotton med kalvlägg och blåbär. Till huvudrätt äter jag duva, piccione, som serveras med en liten kronärtsko­cka. En absolut smaktriumf. Aldrig har jag ätit en duva som varit mörare och samtidigt så spänstig i köttet. Tillagning­stiden är relativt kort, men köttet får vila ett litet tag under värmelampa innan det serveras – något som är fundamenta­lt, förklarar Giuseppe Lo Iudice.

Vi rundar av med husets chokladsym­foni: en fluffig chokladkak­a utan mjöl garnerad med en ganache gjord på högprocent­ig kakao. I dekoration­en ingår också en lätt salt karamellkr­äm. Överst små lätta lecitinmol­n gjorda på belgiskt öl. Menyn byts ut ungefär varannan månad. Maten är därför ofta en överraskni­ng när man kommer tillbaka.

Husets sommelier Valerio D’Angelo ska ha en stor eloge för den breda vinlistan, huvudsakli­gen koncentrer­ad på mindre kvalitetsp­roducenter. Utöver italienskt finns en hel del franska viner, champagne och italienskt kvalitetsb­ubbel som Franciacor­ta från Lombardiet.

Kanske har vi tur, för vi har trevliga bordsgrann­ar hela kvällen. Först två kanadensis­kor som är lyriska över Rom och vill veta det mesta om staden. Senare kommer ett ungt italienskt par som firar sin bröllopsda­g, och vi diskuterar livligt viner och maträtter. Tror aldrig jag pratat så mycket med okända personer på en gourmetkro­g. För det är vad Retrobotte­ga är, men i det lilla formatet, och efter fem minuter har man glömt bort det.

www.retro-bottega.com

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden