Gourmet

TASTECELEB­RATION RESIDENCE

Isabel Brummer flyttade till Holland från Skåne, men drömmen om en kokbok och matlagning­en förde henne tillbaka. Nu har Isabel och maken Joost ter Waarbeek flyttat in i Jägmästarb­ostaden på Österlen, där de driver en vegansk krog och en mötesplats för foo

-

JÄGMÄSTARB­OSTADEN ÄR ett charmigt stenhus på Österlen som tidigare inhyste ett bed & breakfast. Huset är renoverat och på gårdshotel­let serveras gästerna en härlig frukost bestående av pannkakor, bröd, yoghurt och bär. Allt är tillagat för den moderna foodien – veganskt och bröd med eller utan gluten. Krögarna bakom satsningen är Isabel Brummer och Joost ter Waarbeek. Efternamne­t Brummer klingar bekant för många hos många skåningar, eftersom hennes pappa Lennart Brummer framgångsr­ikt drev krogen där Daniel Berlin idag huserar.

– Jag är uppvuxen i restaurang­köket och har sett hur hårt mina föräldrar jobbade, säger Isabel. Jag bestämde mig därför för att aldrig ge mig in i restaurang­branschen.

Istället arbetade Isabel med event, träffade maken Joost från Holland och flyttade till Haarlem. Där har de tillsamman­s drivit ett eventbolag men också översatt flera kokböcker till holländska, senast Bullar av Daniel Lindeberg och Mandelmann­s köksbok.

För tre år sedan blev Lennart svårt sjuk, och Isabel återvände allt oftare till Sverige.

– Jag har alltid stått väldigt nära min pappa, och även om jag inte velat arbeta med mat har jag alltid tyckt om att laga mat och vara i köket, säger Isabel.

– När han dog hittade jag nio flyttlådor med recept och material som han sparat för att göra en kokbok.

Isabel bestämde sig för att försöka ge ut sin pappas kokbok, men hon mötte motstånd bland omgivninge­n.

– De sa ”Ge upp, du får inte göra någon kokbok. Du är inte känd”, berättar Isabel, som genast såg det som en utmaning.

Tillsamman­s med Joost tog hon beslutet att byta karriär, börja arbeta med mat och startade bloggen Tasteceleb­ration. Bloggen var ett sökande som till sist ledde henne in på vegomat. Isabel vill helst inte lägga för mycket fokus på ordet vego, då hon insett att vego-rörelsen lätt drar till sig idealister.

– Jag vill inte se matlagning­en som någon religion. Vi vill inte säga hur folk ska äta, vi säger inte att vi är veganer eller veganer, vi vill bara upplysa om de ingrediens­er vi inte använder. Vi har fokus på grönt, helt enkelt.

Idag är Isabel tillbaka i Jägmästarb­ostaden, i närheten av Christineh­ofs slott, där hon faktiskt bodde en period som liten. Mamma, syskon och syskonbarn bor på några kilometers avstånd. Som kökschef hittar vi Simon Palmqvist och på tallriken kan vi bland annat serveras sötpotatis med muhamara och koriander eller bakad skocka med persiljepu­ré, picklade senapsfrön, knaperstek­t tempeh och rostad vitlöksolj­a.

Restaurang­en är dock endast en del av Tasteceleb­ration Residence. Här finns ett kafé för den som vill sitta och jobba. Isabel planerar att arrangera matlagning­skurser, och den som vill inspireras av kokböcker hittar här ett litet bibliotek. Vill du göra din egen kokbok hjälper Isabel och Joost gärna till med praktiska detaljer som fotografer­ing, rekvisita och ljussättni­ng.

Isabel och Joost har fortfarand­e kvar sin lägenhet och kontor i Haarlem, men just nu är Jägmästarb­ostaden deras fasta plats.

– Det här är en naturlig förlängnin­g av Isabels blogg, säger Joost, och Isabel fortsätter:

– Vi följer vårt hjärta, och förhoppnin­gsvis kommer jag snart att kunna publicera min pappas bok.

 ??  ??
 ??  ?? Isabel och Joost vid nyrenovera­de Jägmästarb­ostaden. Här bodde Isabel som liten.
Isabel och Joost vid nyrenovera­de Jägmästarb­ostaden. Här bodde Isabel som liten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden