Gourmet

CONFITERAT LAMM MED LAMMFOND OCH SMÖREMULSI­ONSSÅS MED SOMMARTRYF­FEL

-

Här går ingenting till spillo. Såväl kött som fett och ben från lammet tas tillvara. Välj goda färska örter som passar till lamm, till exempel timjan eller rosmarin. I originalre­ceptet till fonden använder Dylan rausu kombu och attikasalt.

4 personer

1 ½ kg lammsadel 1 kg lammfett 1 kruka valfria örter, t ex timjan

eller rosmarin ½ tsk flingsalt /attikasalt

LAMMFOND:

1 kg lammben 1 liter filtrerat vatten 3 g kombualg/rausu kombu

SÅS:

1 ½ dl reducerad fond 10 g sommartryf­fel ½ tsk salt 20 g smör att bryna 10 g tärnat kallt smör

DU BEHÖVER OCKSÅ:

bakplåtspa­pper hålslev finmaskig sil

1 Skär loss köttet med fettkappan intakt från benet, eller be att din kötthandla­re gör det. Be att få lammbenen till fonden huggna i köttdisken, eller hugg benen i mindre bitar.

2 Dag 1, lammfond: Värm ugnen till 180°. Klä en plåt med bakplåtspa­pper och lägg på benbitarna. Rosta i ugnen 15 min. Lägg över benen i en gryta. Sila bort fettet och vispa ur plåten med filtrerat vatten. Häll över benen i grytan och täck med resten av det filtrerade vattnet.

3 Koka upp, sänk värmen till medel och skumma med hålslev. Sänk värmen till mycket låg, lägg i kombun och låt buljongen dra (på samma sätt som te) 12 timmar.

4 Dag 2: Koka upp, skumma ytterligar­e en gång och sänk värmen till medel. Låt buljongen koka ihop utan lock tills 1 ½ dl återstår.

5 Putsa köttet och strö över salt. Låt köttet få rumstemper­atur. Värm ugnen till 60°. Lägg lammfettet i en kastrull och låt det smälta på låg värme. Sila sedan fettet ner i en ugnsform där köttet får plats. Lägg köttet i fettet och låt det confitera i ugnen 1 timme.

6 Finhacka örterna. Ta ut formen med köttet, ta upp köttet ur fettet och bryn det i en gjutjärnsp­anna till vacker färg. Strö över örterna. Ta upp köttet ur pannan och låt det vila 20 min innan det skärs upp.

7 Bryn 2 msk smör till såsen på medelvärme i en kastrull tills det doftar nöt och karamell. Finhacka eller riv sommartryf­feln. Häll den reducerade fonden i en kastrull.

8 Sås: Koka upp fonden och sänk värmen till medel. Tillsätt de kalla smörtärnin­garna och vispa in dem i fonden. Tillsätt det brynta smöret och spräck såsen med smöret. Tillsätt tryffeln och salta. Smaka av och justera eventuellt kryddninge­n. 9 Skär upp köttet i 5 cm stora bitar. Servera det med emulsionss­åsen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden