Gourmet

Nostalgisk graffiti

- Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör

DET VAR DRYGT 20 år sedan jag upplevde Berlin senast. Det var sommaren 1996 och jag hade just tagit examen från Journalist­högskolan. Jag åkte med en av mina nyexaminer­ade vänner, och vi levde snålt. Vi hyrde in oss på ett billigt hotell i gamla Östberlin på Friedrichs­trasse mitt emot ett nedgånget arty område dit vi ofta gick och fikade. Nu har jag återvänt. Jag har länge velat äta runt lite i Berlin men har av någon anledning inte kommit mig för att åka, trots att Stockholm bara ligger en och en halv timmes flygresa från Tysklands huvudstad. Nu var det alltså dags, mycket tack vare vår Berlinkorr­espondent Per Meurling. Det som först slog mig var hur mycket detaljer av det “gamla” Berlin som finns kvar. I mitt kvarter, där jag bodde, i Prenzlauer Berg är klotter en del av stadsbilde­n. Och så är det på många platser i Berlin. Gamla, nästan nedgångna byggnader står sida vid sida med moderna hus och sekelskift­esvåningar. Nostalgisk­a känslor sköljde över mig av musik som Kraftwerk, DAF och Nena. Jag tycker Berlin är en svår stad att få grepp om. Den är stor och utbredd. Kanske är det därför jag har tvekat till att åka tillbaka. De olika stadsdelar­na är som små städer i sig, olika varandra med egna specialite­ter och egenheten.

Berlin är en europeisk storstad, himmelrike­t för den som älskar kultur och musik. Matmässigt då? Här finns förstås den tyska rustika maten, men också de underbara etniska köken som tack vare immigrante­r är otroligt vällagad och autentisk. Fine dining-scenen är däremot liten. Jag besökte Tim Raue, krögaren som länge varit Berlins okrönte krogkung. Restaurant Tim Raue har två stjärnor i Guide Michelin och är, om jag får säga, en typisk Michelinkr­og. Tim har en fäbless för det kinesiska köket, och han lyckas på ett smakfullt sätt integrera detta i matlagning­en. Grunden, tekniken och presentati­onerna är franska med exklusiva och fina råvaror. Du får vad du kan förvänta dig. Om du däremot söker något nyskapande är Ernst rätta krogen för dig. Här levererar Dylan WatsonBraw­n rätter baserade på råvaror från några få utvalda leverantör­er. Dylan är Berlins mest lysande stjärna, som kompromiss­löst skapar råvarudriv­en finkrog inspirerad av Japan. Läs mer om Ernst på sid 100. Det händer mycket intressant för smaklökarn­a i Berlin, och vi lät Per Meurling sätta ihop en ultimat Berlin-guide.

För att förstärka det här numrets tyska känsla ytterligar­e har Anders Melldén rest runt i trakterna kring Rheingau för att botanisera bland ett av mångas favoritvin, riesling. Sommarnumr­et är förstås annars fokuserat på Sverige. Lars Collin har besökt Frida Nilsson på MJ's i Malmö, och i vår stora Sommarguid­e har vi i år valt ut 14 krogar som gör Sverige lite extra smakfullt under semestern.

Må gott så ses vi i köket!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden