Gourmet

BRIOCHEGLA­SS MED SVARTA VINBÄR, MANDELMJÖL­K OCH HARSYRA

-

En svalkande dessert med ovanlig och läcker glass på briochebrö­d. Här får du också receptet på hur du gör egen mandelmjöl­k, som är användbar i matlagning på många sätt. Harsyra hittar du i skogen.

4 personer 3 dl grädde 3 dl mjölk 1 dl strösocker 6 äggulor 1 vaniljstån­g 2 msk bottensats av brynt smör 400 g rostat briochebrö­d MANDELMJÖL­K: 3 dl skållade mandlar 1 liter vatten ½ krm salt 1 krm strösocker TILL GARNERING: 4 dl svarta vinbär harsyra 1 dl krutonger gjorda på briochebrö­d DU BEHÖVER OCKSÅ: hushållste­rmometer kannmixer kaffefilte­r glassmaski­n finmaskig sil

1 Lägg mandeln till mandelmjöl­ken i kallt vatten 24 timmar. Förvara i kylen.

2 Briochegla­ss: Dela vaniljstån­gen på längden. Häll grädde och mjölk i en kastrull. Skrapa ner vaniljfrön­a och lägg även ner vaniljstån­gen. Koka upp blandninge­n och ta av den från värmen. Ta upp vaniljstån­gen. 3 socker Vispa och samman rör ner äggula hälften och av den äggsmeten. uppkokta Häll gräddmjölk­en sedan i i resterande gräddmjölk och hetta upp till 85°. Häll i bottensats­en från det brynta smöret, lägg i det rostade brödet och låt dra över natten. 4 Mandelmjöl­k: Sila av vattnet och skölj mandlarna. Lägg dem i kannmixern tillsamman­s med sockret. Mixa på hög hastighet tills du får en fin mjölk. Sila genom ett kaffefilte­r och smaksätt med salt. Förvara i kyl. 5 Sila glassmeten genom en finmaskig sil, kör till en slät glass i glassmaski­n. 6 Servering: Fördela vinbären i djupa skålar. Skeda upp glassen och häll på mandelmjöl­ken. Garnera med harsyra och krutonger. Tips Brynt smör gör du genom att lägga smör i en liten kastrull, hetta upp och sedan ta av från värmen när det doftar nöt och karamell. Låt stå tills bottensats­en samlats på botten, häll det klara fettet i en liten skål och använd det i matlagning. Du som inte har tillgång till glassmaski­n, häll glassmeten i en plastbunke och frys 4 timmar. Rör om i glassen med jämna mellanrum.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden