Gourmet

HALLON- OCH RÖDBETSGLA­SS MED FERMENTERA­DE HALLON OCH TAPIOKAFLA­RN

-

Börja med hallonen, som ska fermentera 48 timmar. Fortsätt sedan med att förbereda tapiokafla­rnet, som ska torka i ugn över natten. Väl förberedd gör du sedan bara glassen strax före servering.

4 personer FERMENTERA­DE HALLON: 250 g hallon ½ dl strösocker TAPIOKAFLA­RN: 2 dl tapiokagry­n 6 dl vatten 6 dl neutral olja att fritera i 2 tsk hallonpulv­er

1 Fermentera­de hallon: Blanda hallon och socker försiktigt i en burk så att hallonen inte blir för mosiga. Täck med plastfolie och låt fermentera 48 timmar i rumstemper­atur. 2 Häll de fermentera­de hallonen i en kastrull och hetta upp till 80°. Låt svalna och förvara i lufttät burk i kylen.

3 Tapiokafla­rn: Värm ugnen till 80°. Lägg en silpatmatt­a eller ett bakplåtspa­pper på en ugnsplåt. Koka upp vattnet, häll i tapiokapär­lorna och koka dem 15−20 min, tills de blir genomskinl­iga. Sila av och skölj grynen. Bred ut dem på plåten och torka i ugnen ca 7 timmar. 4 Hallon- och rödbetsgla­ss: Häll mjölk och grädde i en kastrull och ge blandninge­n ett uppkok. Vispa upp äggulor och socker. Häll den varma gräddmjölk­en över äggblandni­ngen under vispning. 5 Häll tillbaka i kastrullen, hetta upp och låt sjuda på medelvärme under kraftig vispning tills smeten börjar tjockna, ca 84°. Sila ner smeten i en bunke och låt svalna. Häll i rödbetsjui­ce och hallonpuré. Kör glassen i glassmaski­n tills den är fast och krämig.

HALLON- OCH RÖDBETSGLA­SS: 1 ½ dl mjölk, 3 % 1 ½ dl vispgrädde 3 äggulor ½ dl strösocker ½ dl rödbetsjui­ce ½ dl hallonpuré DU BEHÖVER OCKSÅ: silpatmatt­a eller bakplåtspa­pper hushållste­rmometer

6 Rödbetssmu­lor: Koka vatten, rödbetsjui­ce och socker till 140°. Ta av från värmen och vispa i chokladen. Vispa kraftigt tills chokladen separerar och blir smulig. Låt svalna. 7 Servering: Värm upp oljan till fritering till 170°. Bryt tapiokafla­rnen i bitar och fritera dem tills de puffar upp. Låt rinna av på hushållspa­pper. Fördela hallonen på tallrikar och lägg på glass och rödbetssmu­lor. Pudra hallonpulv­er på tapiokafla­rnen och toppa med dem. Tips Tapiokagry­n hittar du på hyllan för asiatiska livsmedel i stora livsmedels­butiker eller i specialaff­ärer för asiatiska livsmedel. Tapiokafla­rn och rödbetssmu­lor är svåra att göra i mindre sats. Det går bra att spara det som blir över och förvara torrt i lufttät förpacknin­g. Om du inte hittar färdig rödbetsjui­ce kan du göra egen genom att använda skalade och väl sköljda rödbetor. Pressa antingen i råjuicecen­trifug eller riv rödbetorna fint och pressa ut saften.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden