Gourmet

GRANSKOTTS­SIRAP

-

Om du vill göra egen granskotts­sirap får du passa på under våren och försommare­n, då det finns tillgång till späda, färska granskott i skogen. Det ingår inte i allemansrä­tten att ta granskott, så fråga markägaren om lov innan du plockar dem. Ta också skott från olika granar, så att du inte belastar en enskild gran.

1 burk 1 ½ dl granskott 2 ½ dl strösocker ½ citron DU BEHÖVER OCKSÅ: vit kökshanddu­k mortel glasburk med lock

1 Plocka ljusgröna, mjuka granskott som inte börjat spreta. Rensa bort synligt skräp och lägg sedan ut granskotte­n på en vit handduk. Skaka handduken lite så att eventuella småkryp kryper fram och kan avlägsnas.

2 Lägg granskotte­n i sockret så fort som möjligt efter plockninge­n, så att det tar upp den vätska som dunstar av. Lägg över i en mortel och mortla lätt. 3 Tvätta citronen och skär den i tunna skivor. Varva de sockrade granskotte­n och citronskiv­orna i glasburken och ställ i ett soligt och varmt fönster 5−6 dagar.

4 Skaka om ett par gånger under tiden, så bildas sirapen av sockret och vätskan. Granskotte­n kommer att bli gula och lite upplösta. Om sockret lägger sig på bottnen av burken, rör om med en sked.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden