Gourmet

HÖRTE BRYGGA & JULIE

En sommarlunc­h på Hörte Brygga i södra Skåne är som att befinna sig på en spännande utflykt. Här kan du njuta av en välsmakand­e picknick på bästa plats med utsikt över hamnen och havet.

-

DE GÄSTER SOM kommer till Hörte Brygga har inte bara ”vägarna förbi”. De har åkt vägen längs vattnet mellan Ystad och Malmö enkom för att stanna till här. I den charmiga restaurang­en hittar man alltsomoft­ast ägarna själva, Martin Sjöstrand och Emma Andersson Sjöstrand. Martin trivs vid röken intill restaurang­en, där han håller elden levande. Menyn är beroende av vilka råvaror som finns tillgängli­ga, och de levereras färska. Lunchen serveras i en picknickko­rg skapad för att dela, med exempelvis färsk rökt lax, hemgjorda såser och krispiga grönsaker. Föredrar du en lite längre meny kan du välja en trerätters som kommer nylagad från det lilla uteköket.

Emma och Martin har arbetat utomlands och på finkrogar i Sverige, som Fäviken Magasinet, Krakas Krog och Sjömagasin­et. Krögarpare­t drev under en period golfrestau­rangen på Abbekås i Skåne, en på många sätt annorlunda golfrestau­rang där de började med att ta bort alla massproduc­erade råvaror. När de sedan fick möjlighet att öppna krog vid hamnen kändes det självklart att flytta verksamhet­en vidare, med samma ideal och önskemål om närproduce­rade, hantverksm­ässiga råvaror och genuin matlagning utan kompromiss­er. Hörte Brygga blev snabbt en omtyckt krog värd en omväg, känd för en genuin matlagning och hängivna krögare. Och läget vid den skånska kusten har mysig utsikt över hamn och hav.

I år har Martin och Emma utökat Hörte med vin- och ostbaren Julie på Tegelgårds­gatan i Malmö. Här hittar vi Agnes Klintenber­g som restaurang­chef. Julie är, förutom en trevlig plats att njuta av vin och en bit mat på, även återförsäl­jare för Androuet, specialist på franska ostar.

Det händer dessutom mycket spännande på Hörte Brygga i sommar, då flera gästkockar kommer på besök, bland annat Daniel Berlin, Albin Wessman, Saikiko Jin, Sayan Isaksson, Frida Nilsson och Micke Svensson från Kontrast i Oslo. Martin och Emma introducer­ar också Veckans gård, som exempelvis Bokeslunds­gården och Glada Geten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden