Gourmet

HOLY SMOKE

Det ryker mer än vanligt om Holy Smoke BBQ i sommar. Ett nytt utekök och glödheta gästspel gör Bräcke till en av landets hetaste matdestina­tioner.

-

HOLY SMOKE BBQ har gjort lilla Bräcke i skånska Kullabygde­n till en metropol för barbecue-älskare. Johan Fritzells och Johan Åkerbergs dröm om att från början jobba med catering och anordna en och annan workshop har vuxit till ett heltidsjob­b. Johan kallar det skämtsamt för en hobby som gått överstyr. I år är Holy Smoke mer spännande än någonsin. Den redan stora arsenalen av utrustning har fått tillskott av ett utekök, och anledninge­n är bland annat tv-programmet Holy Mary som spelades in förra året.

– Vi var tvungna att göra plats för en scen och flyttade ut vårt stora rotisserie till ett nybyggt rökhus, berättar Johan Fritzell.

Där scenen en gång stod finns idag ett välutrusta­t kök som rattas av kocken Mattias Askman.

– Mattias är sjukt duktig och har höjt nivån på våra weekend specials. Och han bor nästan vid grillen dygnet runt, säger Johan skämtsamt.

Johan har tidigare velat jobba med stabila, rena och okomplicer­ade smaker, men i sommar är det alltså dags att kompletter­a den kulinarisk­a smakbilden med rätter som grillad bläckfisk eller pluma med sotad kål, dill, citron och gräslök.

Jonas Cramby och Tommy Myllymäki är tillbaka för nya gästspel, men årets höjdpunkt är ändå två heldagar med amerikansk­a tungviktar­na Billy Durney, Louie Mueller, Sam Jones och Pat Martin 30–31 juli. Då blir det djupdyknin­g i barbecue med både nöt och fläsk.

– Vi har inte rökt så mycket hel gris tidigare, så det ska bli intressant att få lära sig mer. Sam röker sex grisar om dagen till vardags, och hans familj har gjort det i tre generation­er. Vi har varit och hälsat på alla de här killarna på plats, och det de inte vet är inte värt att veta. Vi kör från tidiga morgonen till sent på kvällen.

 ??  ??
 ??  ?? Ett utekök kompletter­ar den redan gedigna flottan av utrustning med ett rotisserie, ett antal watercooke­rs, en sju meter lång offset- grill som Aaron Franklin tog med sig från USA och lämnade kvar, en stor rök för grisar och flera Big Green Egg- grillar. Kort sagt, ett himmelrike för BBQ- fantaster.
Ett utekök kompletter­ar den redan gedigna flottan av utrustning med ett rotisserie, ett antal watercooke­rs, en sju meter lång offset- grill som Aaron Franklin tog med sig från USA och lämnade kvar, en stor rök för grisar och flera Big Green Egg- grillar. Kort sagt, ett himmelrike för BBQ- fantaster.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden