Gourmet

ROT NORRLANDA

Smålänning till trots är Luqaz Ottosson som förhäxad av Gotland. Hans senaste projekt är Rot Norrlanda, ett community table i en lada utanför Romakloste­r med plats för långa samtal och måltider med eftersmak.

-

FÖR DEN SOM kan sitt smakgoda Gotland är Luqaz Ottosson ett välkänt namn. Smålänning­en som valdes till Årets ekokock 2014 tröttnade på krogbransc­hen efter åren som kökschef på Lilla Bjers och cyklade en hel sommar – 340 mil från Smygehuk till Treriksrös­et. Inspiratio­nsresan, där han lagade mat från ett mobilt pop up-kök, blev startskott­et för Rot. I samarbete med glasblåsar­en Jennie Olofsson smygöppnad­e han förra sommaren i en gammal lada i Norrlanda utanför Romakloste­r på östra delen av ön, men i år tar Luqaz Ottosson steget fullt ut och blir mer av en fullfjädra­d krog. Popupen Mat på glas kommer dock tillbaka tre gånger under resten av året. Nu gäller helgöppet fram till midsommar, men därefter onsdagar–lördagar hela sommaren med fullt fokus på Gotland: Från porslin och möbler till råvarorna på menyn. Sittningen blir dock lantligt lyxig. Den som lyckas få en åtråvärd plats slår sig ner vid ett stort gemensamt bord med tretton andra gäster inne i glashyttan – och låter Luqaz trolla fram vad bönderna bäst bjuder för dagen i en fast meny med fyra rätter.

– Första året var lite av ett test att driva restaurang ute i Norrlanda. Vi kände att vi hade en väldigt lyckad sommar och har under vintern byggt till ett litet kök. Ifjol nöjde vi oss med ett utekök, säger en nöjd Luqaz Ottosson. Den drivne kocken är just nu lite extra lycklig. Luqaz Ottosson har kvalificer­at sig och tävlar i Årets Kock i sommar. Ytterligar­e ett skäl att nyfiket ställa in gps:en på Norrlanda och Romakloste­r.

 ??  ?? Luqaz Ottosson förbereder inför kvällens sittning i den före detta ladan som numera är Rot Norrlanda på Gotland.
Luqaz Ottosson förbereder inför kvällens sittning i den före detta ladan som numera är Rot Norrlanda på Gotland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden