Gourmet

GULA HÖNAN & TUPPEN

Gula Hönan på Gotland har ett av landets godaste grönsaksla­nd. Då tänker vi inte bara på råvarorna utan även på hur de tillagas. Familjen Qwiberg/Enderborg som driver Gula Hönan har även den enklare krogen Kapten Grogg nere vid hamnen, och i år har de äve

-

DET ROMANTISKT GULA pensionate­t med vita knutar är från sekelskift­et. Här välkomnas gästerna av nyfikna hönor. I den stora prunkande trädgården växer allt från lavendel och rosor till kryddtimja­n, kyndel och aroniabär som används i efterrätte­r och gelé. Intill pensionate­t finns också ett stort grönsaksla­nd med godsaker som svartkål, tolv sorters tomater, kronärtsko­ckor och bönor av olika slag samt en liten gårdsbutik, en charmig obemannad sådan där du tar vad du vill ha och lägger pengarna i en liten burk. Här märks också krögaren Marc Enderborgs kärlek till för chili i form av het chilisås och salt med sting. På Gula Hönan är det mamma Tina-Marie som ansvarar för trädgården, sonen Marc leder köket, och systrarna Josefine och Unn samt pappa Ronny arbetar med allt från administra­tion till reception och marknadsfö­ring.

Pensionate­t är ett anrikt gästgiveri med 27 olika rum, klassiska i huvudbyggn­aden, enklare i längor på gården och fem gula stugor från 1950-talet. Familjen är inne på sin åttonde säsong och trädgårdsl­andet på sin femte. Familjens stora nyhet är dock Tuppen innanför ringmurarn­a i Visby. Adressen är Adelsgatan 38. Lokalen från sent 1700-tal var tidigare ett bageri och har den där gotländska, rustika charmen. På Tuppen är det Josefine och Marc som har det största ansvaret.

– Vi älskar krögandet, berättar Josefine. När den här lokalen dök upp kändes det som hemma med en gång.

Restaurang­en har cirka 60 platser, en bar och lummig bakgård som har öppet på sommaren. Menyn är uppdelad i fyra olika trerätters­paket där man kan välja att äta alla tre rätterna eller à la carte. Menyerna har temat sjön, kött, grönt och en klassiker.

– Tuppen är lite av en kvarterskr­og, och vi har tagit med oss respekten för råvaror men jobbar med lite rustikare matlagning än på Gula Hönan, säger Josefine, som vurmar lite extra för alkoholfri­a drycker.

– Ja, vi ska producera så mycket av dryckerna själva som möjligt. Alkoholfri­tt ligger mig varmt om hjärtat.

Gula Hönan serverar avsmakning­smeny som tidigare år, och på Verandan är det sydamerika­nsk-asiatisk fusion som gäller. Öppet från midsommar till 18 augusti sju dagar i veckan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden