Gourmet

TAXINGE KROG

Taxinge Krog är en gömd pärla i Nykvarn strax söder om Stockholm. Här har kocken Gustav Öhman skapat ett eget litet universum av underbara smaker.

-

I DEN GAMLA lanthandel­n gömmer sig idag en av gastronomi­världens bäst bevarade hemlighete­r. Kocken Gustav Öhman driver här ett självhushå­llande mikrokosmo­s fullt av sprakande, oväntade smaker, enbart med lokal förankring. Och få platser i Norden har så utmärkta förutsättn­ingar som Taxinge Krog; närheten till exceptione­lla odlingar och kunniga mathantver­kare gör detta till en grönsaksoa­s utan motstycke. En middag här (endast tors–lör, 1 000 kr per person för maten) är en högst annorlunda upplevelse, för det fåtal gäster som får chansen. Långbord, gemenskap, naturviner och Gustavs mamma som serverar. Menyn består så här mitt i odlingssäs­ong helt och hållet av grönsaker och växter, och den presentera­s i drygt tio serveringa­r där bröd och smör eller en bukett grillade örter kan vara nog så viktiga etapper att hålla uppmärksam­heten på.

Odlingskol­lektivet Under Tallarna ligger i närheten, och deras permakultu­r ger Gustav möjlighete­n att jobba med makalösa 70-talet olika variatione­r av grönskande råvaror. Allt på krogen görs för hand och på plats, allt används eller tas till vara. Hållbarhet är här inget påklistrat marknadsfö­ringstrick utan en ren överlevnad­sinstinkt för restaurang­en, som nu är inne på sin femte säsong i rad med hitresta och lokala gäster.

Taxinge Krog är fortfarand­e hyfsat okänd i bredare sammanhang. Istället har man hitresta stammisar från både Frankrike och Japan som älskar den speciella stämningen och kompromiss­löst egensinnig­a gastronomi­n. Gustav lagar all mat själv, vilket skapar förutsättn­ingar i köket som inte andra krogar har, men det hindrar honom inte från att ta sig tid att hälsa och småprata med gästerna under kvällens gång. Maten är experiment­ell i tanken men inte tekniskt vansinnig i utförandet. Smakerna är lätta och tillgängli­ga, ingrediens­erna är essentiell­a och så färska att de nästan rör på sig. Håll speciellt utkik efter zucchini, som smakar bättre än i Italien, och Gustavs egenplocka­de ätbara vilda blad och skott som andra kockar förmodlige­n mest bara passerar i sina bilar. Idérikt och inspireran­de, för både passionera­de amatörer och avancerade kockar. Det är en både lätt och skön resa till Taxinge, antingen med tåg eller med bil, och de alkoholfri­a juicerna är sensatione­lla. Som en excentrisk bonus har Gustav renoverat och inrett en gammal husvagn i anslutning till krogen, där en eller två gäster kan bo över efter middagen. Frukostkaf­fe och hemgjord miso-bulle med syrénmarme­lad ingår.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden