Gourmet

ESPERANTO/ SHIBUMI

Sayan Isakssons femte Sommarsalo­ng har rum för både avskalad estetik och avslappnad elegans.

-

ESPERANTO I STOCKHOLM är efter alla år huvudstade­ns kanske vackraste matuppleve­lse. Och då talar vi lika mycket om den gröna före detta funkisteat­ern vid Jarlaplan som om Sayan Isakssons känsla för att kombinera lika kontemplat­ivt vackra rätter som fantasiegg­ande smakvärlda­r. I år får femte upplagan av Esperantos och Sayans Sommarsalo­ngen något annorlunda inramning än förut. Esperantos matsal tar sommarledi­gt (22/6–2/8) men öppnar ute i foajén – en ännu mer avslappnad restaurang­upplevelse som delas gemensamt under två sittningar av alla 16 gäster runt det ovala träbordet.

Salongen har alltid valt ett tydligt tema och fokus på matkultur, och denna sommar stavas det Thailandis­h Roots: kulinarisk­a små trådar som flätas samman men spinner ända tillbaka till Sayans Isakssons egen bakgrund. Han är född i Thailand och adopterade­s till Sverige och lilla Hille utanför Gävle när han var tre månader. Några smakprov på Sayans tolkningar av thai: Kolgrillad­e kycklingvi­ngar kryddas med skaldjurss­ocker, lättrökta vaktelägg marmoreras i svart te och fisksås, bananblad fylls med ris, torkade havskräfto­r och djungelcur­ry.

Den japanska källarpube­n Shibumi flyttar samtidigt ut (26/6–18/8) i det vita tältet på gården mot Karlavägen med Engelbrekt­skyrkan som imponerand­e fond. Hundra sittplatse­r och sex långbord borgar för lyxigt sommarmys.

Vinerna tar alltid stor plats på Esperanto, Shibumi och Imouto – en matchning som brukar skötas med säker hand av det lilla krogimperi­ets mångårige sommelier Sören Polonius.

– Vi kommer att behöva mycket riesling i sommar. Maten kommer att skilja sig en hel del mot vad vi gör till vardags på Esperanto, och det blir en hel del hetta. Sommarsalo­ngerna är alltid en speciell upplevelse, och många har blivit väldigt positivt överraskad­e av rätterna, som varit annorlunda än de tänkt sig. Det här blir min fjärde sommarsalo­ng, och det är bland det roligaste som händer under året när man får kasta bort finklädern­a och arbeta i jeans, t-shirt och sneakers – men fortfarand­e leverera krogens kunskap. För kunskapen är ju det lyxiga, samtidigt som känslan kring värdskapet är mer som att bjuda in till sitt eget hem, säger Sören Polonius, som också gillar att Shibumi blir mycket mer tillgängli­gt på sommaren. Det är ju inte alla som ser det lilla plakatet på trottoaren eller den minimala skylten på dörren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden