Gourmet

BÄST JUST NU

- Text: ANDERS MELLDÉN

Gourmets vinrecense­nt botanisera­r bland nyheterna och väljer sina 24 favoriter just nu.

FICK EN FRÅGA om hur vinbransch­en förändrats under de år jag jobbat som vinskriben­t. Har faktiskt aldrig fått frågan förut, och inte heller konkret behövt ge ett svar. Däremot tänker jag på det varje dag. Och mitt svar blev långt:

FÖRSEDAN 2001 då jag sadlade om f rånrestaur­ang som m elie r till journalist och vinskriben­t har det hänt massor. Faktum är att vinbransch­en, som kan tyckas konservati­v, just nu genomgår en enorm förändring, samma förändring som hela handeln genomgår – inte minst här i Sverige. Och den stora anledninge­n till detta stavas sociala medier. Helt plötsligt har vinmakare, importörer, marknadsfö­rare, försäljare, Systembola­get, sommeliere­r och skribenter fått helt nya kanaler och aktörer att anpassa sig till.

Välkända, ”gamla” vinproduce­nter utmanas av nya hungriga som med minimal marknadsbu­dget kan nå ut över hela världen. Ja, den nye anses till och med mer intressant just för sin position som underdog. För nu är vinmarknad­en global, även för en svensk konsument. Inte bara för rika samlare som det var förr, nej, nu kan vem som helst köpa sitt vin nästintill varifrån som helst, på helt laglig väg.

I Sverigehar­v i ett försäljnin­gsmonopol som så sakteliga luckras upp vare sig politikern­a vill det eller ej, och där Systembola­get förr ledde trenderna tvingas de idag istället följa dem. En period hann de inte alls med, men på sistone ser vi en anpassning och en ofta positiv förändring.

Via sociala medier skapas intresse för nya viner både av producente­rna själva och av olika influencer­s. Vissa av de senare jobbar också som traditione­lla skribenter, men även vi har märkt av konkurrens­en från det nya gardet som vuxit upp med ständig uppkopplin­g. Sedan jag började som vinskriben­t har antalet som gör ungefär samma sak som jag mångdubbla­ts. Gubbligan (som jag själv snart närmar mig …) har ersatts av en ny generation, och den som är ordentligt vinintress­erad kan lika gärna följa en tysk eller australien­sisk tjej eller killes rekommenda­tioner som en svensks.

Detta ställer förstås också mycket högre krav på mig. Tiden då det räckte att ha koll på Systembola­gets månatliga nyhetssläp­p är förbi; nu gäller det att hänga med i vad som händer i hela världen, hela tiden. Samma krav ställs på sommeliere­n på restaurang. Gästernas medvetenhe­t ökar, och den som inte vet vad som gäller blir snart av med sina vinintress­erade gäster.

Ja, massor har hänt under dessa snart två decennier, och massor kommer att hända. Vad det blir är det bara de som hänger med som får veta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden