Gourmet

GRÄNSLÖST GOD

- Text och foto: ANDERS MELLDÉN

Nebbiolodr­uvan är som gjord för att växa i Valtellina djupt inne i de italienska Alperna.

Valtellina­s oländiga vingårdar tvingar odlarna att vara uppfinning­srika. Vissa druvor måste till och med hämtas med helikopter. Druvor som dels blir till fyllig sfursat, dels till delikata men strukturer­ade rödviner – ”alpnebbiol­o” när det är som allra bäst.

otorbladen­s ljud hörs långt innan helikopter­n blir synlig intill berget. Snabbt och vant flyger piloten närmare, och ett par hundra meter ner på den extrembran­ta terrassodl­ingen förbereder flinka fingrar det prydligt uppställda tornet av plastkorga­r fyllda med nyskördade druvor. Nätet som omsluter korgarna har en ögla upptill, och när helikopter­n kommer närmare syns vinschvaje­rn som hänger under den. Helikopter­n är nu alldeles ovanför korgarna, och mannen på marken får tag i kroken på vajern och hakar i öglan. Efter ett hastigt kommando flyger hela ekipaget iväg längs bergssidan upp till vineriet. Ytterligar­e några hundra kilo nebbiolodr­uvor, här med det lokala namnet chiavennas­ca, är säkrade.

SEPTEMBERS­OLEN STEKER I INFERNO – en av de mest kända vingårdarn­a i Valtellina. Sydläget och den extrembran­ta, steniga sluttninge­n har gett vingården dess namn – helvete på italienska. Samtidigt svalkar de friska alpvindarn­a här uppe. Nedanför ligger staden Sondrio, ovanför oss ligger ett av Nino Negris vinerier. Det lär ha varit just Nino Negri som kom på detta med helikopter­skörd. Kostnadern­a för alla vingårdsar­betare som fullastade skulle klättra upp och ner i vingården blev allt högre, samtidigt som det tog tid att få in druvorna. Att istället hyra ett par helikoptra­r som gjorde jobbet blev billigare och gick betydligt snabbare. Men miljön då? undrar jag.

– På andra vingårdar kör man runt med bilar eller lastbilar, så den korta tid helikoptra­rna är ute blir det inte särskilt stor skillnad i miljöpåver­kan, försäkrar Casimiro Maule när vi promenerar längs bergssidan.

Maule är oenolog och vd hos Nino Negri, som ägs av den italienska vingruppen GIV. Han är också en av Italiens stora personligh­eter i vinnäringe­n och har varit på Nino Negri sedan 1971, och har alltså mer än 40 årgångar bakom sig. Han må vara född i Trentino men är för de allra flesta förknippad med Valtellina i Lombardiet. Han var ordförande i konsortiet för regionens vinmakare när Valtellina tilldelade­s sina två DOCG, Italiens högsta ursprungsk­lassificer­ing, och har bland annat utsetts till Winemaker of the Year av Gambero Rosso. Idag är

”På andra vingårdar kör man runt med bilar eller lastbilar, så den korta tid helikoptra­rna är ute blir det inte särskilt stor skillnad i miljöpåver­kan.” Casimiro Maule

även hans dotter Sara högst involverad i företaget, framför allt inriktad på att sprida vinhusets, och regionens, namn ut på exportmark­naden. Vineriet, det största i Valtellina, känns därför i mångt och mycket som ett familjeför­etag.

Nino Negri äger mark i de flesta av Valtellina­s lägen och underregio­ner, och medan Inferno är den mest oländiga och därför ökända är Sassella kanske den mest kända. Sassella är uppkallad efter kyrkan som ligger i vingården, och här delar dalens vinmakare på 114 hektar, medan Inferno bara är knappt hälften så stor.

Grumello är namnet på läget intill Inferno, och namnet kommer från det 1200-talsslott som blickar ut över dalen. Även här är det branta terrassodl­ingar som gäller, och höjden över havet ligger på runt 450 meter. Förutom de tre redan nämnda under- regionerna finns även lilla Maroggia och det något större och, i sammanhang­et, aningen flackare Valgella.

HELA VALTELLINA­S VINOMRÅDE är ungefär 850 hektar stort, och främst är rankorna planterade på sydsluttni­ngarna intill Alperna. Jordmånen är mer sand och gammal flodbotten i dalen och granit och kisel högre upp. Vintrarna är kalla och snöiga, men dalens mikroklima­t under sommarmåna­derna är ypperligt. För att ytterligar­e förstärka detta har 2 500 kilometer terrasser byggts upp underårhun­draden, vilket gör området till det i Italien med mest sammanlagd terrassodl­ingsyta. De branta vingårdarn­a har alltid va riten utmaning förvingård­s arbetarna, och de tär förstås bara

”De branta” vingårdarn­a De branta vingårdarn­a har alltid va riten utmaning har för all tidvingård­s arbetarna, va riten utmaning och förde tär förstås bara vingårds arbetarna, på senare år några och producente­r de tär med stora förstås ekonomiska bara på senare muskler år har några kunnat producente­r använda sig med av stora helikopter .” ekonomiska muskler har kunnat använda sig av helikopter.”

på senare år några producente­r med stora ekonomiska muskler har kunnat använda sig av helikopter. Linbanor som fraktar druvorna upp och ner är ett alternativ som syns på många platser, exempelvis hos den lilla kvalitetsp­roducenten ArPePe.

Förutom det röda Valtellina­vinet görs sedan länge också en variant av torkade druvor. Den så kallade appassimen­totekniken är och har varit vanlig i hela norra Italien, och även om den gjorts mest känd av producente­rna i Valpolicel­la har Valtellina­s variant faktiskt haft högsta ursprungss­tatus, DOCG, sedan 2003, flera år före Amarone. Sforzato på italienska, eller Sfursat på den lokala dialekten, betyder ungefär ”tvingad” eller ”ansträngd” och är beteckning­en för dessa viner.

I området finns både gamla traditione­lla ”fruttai” och mer moderna ventilerad­e lager. Fruttai är platser där frukten, det vill säga druvorna, förvaras. Idag är det också här inne som druvorna torkas. Utvalda nebbiolodr­uvor skördas vid perfekt mognad för att sedan torkas långsamt.

– Klasarna ska inte vara alltför täta; då kan mögel uppstå, förklarar Casimiro Maule när vi står i en av Nino Negris fruttai.

Här inne är det väl ventilerat, och extra fläktar kan sättas igång om väderleken är fuktig. Vita plastbacka­r rymmer druvklasar­na som precis påbörjat sin långa appassimen­toresa till att bli antingen vinet Carlo Negri Sfursat di Valtellina eller 5 Stelle Sfursat di Valtellina. Det sistnämnda görs enbart vid de mest gynnsamma årgångarna och hör till Valtellina­s riktiga kultviner.

Under tre månader ligger druvorna här, och under torkti-

den förlorar de mellan 30 och 40 procent av sin vikt, främst i form av vatten. I början av december tillåts producente­rna avsluta torkningen och pressa de koncentrer­ade druvorna, men vissa vinmakare låter torkningen pågå ytterligar­e en tid. Långsam jäsning med lång urlakning av skalen ger slutligen ett torrt och mycket fylligt rödvin med minst 14 procent alkohol, ofta mer.

Även om Sfursat blivit en av Valtellina­s verkliga USP:s är det inte alla producente­r som är positiva. Precis som i Valpolicel­la tycker några att torkningen gör att vinet förlorar sin själ och sin ursprungst­ypicitet och istället blir en produkt av källararbe­te. Samtidigt är det intressant att jämföra Valtellina­s Sfursat med Amarone, eftersom nebbiolodr­uvan har så pass hög syra och strävhet. Smakmässig­t får man därför fortfarand­e ett mer strukturst­arkt vin, trots torkningen.

Ett vin att lagra är det definitivt, även om riktigt gamla årgångar är svåra att få tag på. Jag får möjlighete­n att testa 5 Stelle i utvalda årgångar ner till 1989 och faller pladask för årgång 1997, som med sina 20 år på nacken visar stor komplexite­t och fortfarand­e har fin syra.

”Precis som i Valpolicel­la tycker några att torkningen gör att vinet förlorar sin själ och sin ursprungst­ypicitet och istället blir en produkt av källararbe­te.”

 ?? Piloten fraktar snabbt iväg druvorna mot vineriet. ??
Piloten fraktar snabbt iväg druvorna mot vineriet.
 ??  ??
 ??  ?? Casimiro Maule är oenolog och vd hos Nino Negri med mer än 40 årgångar bakom sig.
Casimiro Maule är oenolog och vd hos Nino Negri med mer än 40 årgångar bakom sig.
 ??  ?? Skördetid i de branta vingårdarn­a.
Skördetid i de branta vingårdarn­a.
 ??  ?? Skördearbe­tarna samlar druvorna i backar som förbereds för hämtning av helikopter.
Skördearbe­tarna samlar druvorna i backar som förbereds för hämtning av helikopter.
 ??  ?? Lagringspo­tentialen är god, som vanligt när det gäller nebbiolo.
Lagringspo­tentialen är god, som vanligt när det gäller nebbiolo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden