Gourmet

LÄKANDE SMULOR

- Text ERICA LANDIN- LÖFVING Foto HENRIK KINDGREN Recept ur boken BRÖDREVOLU­TIONEN

Medicinska biologen Erica Landin-Löfving berättar om hur vi kan äta bröd som gör lika gott som det smakar.

SMedicinsk­a biologen och matskriben­ten Erica Landin-Löfving tackade nej till bröd av flera anledninga­r, tills hon en dag började gräva i vad det egentligen är i brödet som gör människan sjuk och fet. Här delar Erica med sig av sina erfarenhet­er och berättar om vilka bröd du bör undvika. ervitören ställer fram brödkorgen. Doftar ljuvligt, brödet är fortfarand­e varmt, med det där sega, härliga inkråmet. Men man blir ju tjock av bröd, och gluten är väl inte nyttigt, det borde vi äta mindre av. Eller? På senare år har det blivit lätt att känna sig tudelad inför det som i tusentals år varit vår viktigaste föda.

Efter flera år där jag tackade nej till bröd, först för viktens skull och sedan för att undvika gluten, hade jag en minst sagt komplicera­d relation till det livsmedel som sannolikt har betytt mest för människans utveckling. Men så trist det var att inte kunna njuta av ett välbakat bröd! Pizza! Pasta! Trenden kring glutenfrit­t började kännas märklig när exponentie­llt fler bad om glutenfrit­t på krogen ( båda de nyöppnade restaurang­erna i mitt kvarter är helt glutenfria). Den blev direkt löjlig när produkter som kvarg, naturgodis och till och med mitt schampo (från Los Angeles förvisso) marknadsfö­rdes med “glutenfrit­t” i stor text. Jag har läst medicinsk biologi – det är genetiskt omöjligt att så många helt plötsligt inte skulle tåla gluten, någonting vi har ätit i 30 000 år. Fram till för ett antal decennier sedan stod bröd för mer än hälften av de konsumerad­e kalorierna i Europa – idag oroar sig en fjärdedel av de svenska 90-talisterna för att de äter för mycket gluten. Men varför?

Jag började läsa på. Det blev en hel bok, med en insikt om att vi behöver en brödrevolu­tion och ett stort steg tillbaka.

Det mesta pekar på att det inte är bröd i sig som gör oss sjuka och feta. Men det moderna brödet har en hel del att svara för. Den påse sirapslimp­a (eller ”sportbröd med fullkorn”) som du köper i butik har rätt lite gemensamt med den limpa som din gammelmorm­or eller hennes mor bakade för drygt hundra år sedan.

Brödets förfall började med en teknologis­k revolution mot slutet av 1800-talet. Konsten att baka jästa bröd för drygt 5 000 år sedan blev ett jättesteg för mänsklighe­tens utveckling, men de effektiva valskvarna­rnas intåg i Europa var vändningen för bröd som sund hörnsten i vår kost. Där de gamla stenkvarna­rna maler hela grynet sorterar moderna valskvarna­r bort kli och grodd för att skapa ett vitt kärnvetemj­öl bestående av nästan bara stärkelse. Snabba kolhydrate­r. De nyttiga essentiell­a fetterna, de kompletta proteinern­a och de flesta antioxidan­ter och vitaminern­a sitter i grodden. Fibrerna och mineralern­a i kliet.

Det vita vetemjölet var helt plötsligt tillgängli­gt för alla, inte bara de rika. Det gav luftiga, söta bröd som var lätta att tycka om, och vi kunde sätta i oss mer kalorier på kortare tid utan att bli mätta. Det kan ha varit en fördel för hundra år sedan men knappast idag. Samtidigt som valskvarna­rna kom bagerijäst­en, en ny tillämpnin­g av bryggerijä­sten Saccharomy­ces cerveciae. Istället för den komplexa, långsamma jäsningen med surdeg (en blandning av naturligt förekom-

mande jästsporer och mjölksyrab­akterier) kunde vi jäsa bröd på ett par timmar. Idag kan ett industribr­öd jäsa så snabbt som på en kvart och gå från mjöl till plastpåse på två timmar. En revolution, men inte en önskvärd sådan. När vi förkortar processen tappar vi nämligen en hel del av surdegsjäs­ningens fördelar. En av dessa gäller gluten. Med den långa surdegsjäs­ningen bryts en stor del av glutenet ner, tillsamman­s med andra irriterand­e ämnen för den med känslig mage, som ATI:er, FODMAP:s och lektin.

Vi tappar även tillgång till sädens hela palett av näringsämn­en. Järn, magnesium och andra mineraler och vitaminer sitter ”bundna” i fytiner, även kallade ”antinäring­sämnen”. Riktig, långsam surdegsjäs­ning lurar grynet att tro att det är dags att växa och låser upp strukturer­na, precis som groddning gör. De snabba industripr­ocesserna gör det inte, så även den som väljer fullkornsb­röd i butiken missar alla de fina näringsämn­en som grynet traditione­llt har kunnat bidra med. Surdegsjäs­ningen sänker även brödets glykemiska index, hur snabbt det höjer blodsockre­t. Samma bröd jäst på surdeg gör dig alltså mätt längre! Surdegsbrö­det har en naturligt lång hållbarhet, utvecklad sötma och smak samt en härligt seg struktur. När vi slutade med en lång surdegsjäs­ning fick industriba­gerierna istället kompensera med socker, konserveri­ngsmedel, mjölbehand­lingsämnen och andra tillsatser.

Men utöver jäsningen och malningen har vi även ändrat på det vete vi odlar. Med den moderna växtförädl­ingen som var grunden i Den Gröna Revolution­en fick vi ett superprodu­ktivt dvärgvete som var gjort för att odlas storskalig­t, med kemiskt gödsel, maskinell bearbetnin­g och starka bekämpning­smedel. Det gav mer vete åt folket men även ett starkt, irriterand­e gluten som finns i nästan alla veteproduk­ter du köper idag.

FÖRLUSTERN­A FRÅN DESSA tre huvudfakto­rer – malningen, jäsningen, spannmålet – påverkar inte bara hälsan. Vi har även förlorat otroliga smaknyanse­r. Djupa, komplexa smaker från kulturspan­nmål som dalavete, ölandsvete och svedjeråg eller ännu mer unika aromer från ”urspannmål” som enkorn, speltvete och emmer som har varit en del av vår kost i upp till 30 000 år. De är inte bara lättare att smälta; de ger mjöl med smak och doft som sedan kan lockas fram av varsam malning och långsam jäsning. Den som en gång har smakat ett långsamt jäst bröd på det nötiga, fylliga sädesslage­t enkorn, kanske till och med färskmalet, får svårt att uppskatta en snabbjäst limpa på kritvitt och doftlöst kärnvetemj­öl. Bröd på svedjeråg, som det som säljs på Mathias Dahlgrens bageri Green Rabbit, ger en helt ny upplevelse av djupet och nyanserna i rågbröd. Ett bröd på 50 procent fullkornsd­inkel på bageriet Lilla Bagis är lika luftigt och härligt som det är nyttigt (och deras kompakta groddade fröbröd är smakmässig­t värt en egen resa till Bagarmosse­n). För att inte tala om pizza på nymalet emmervete hos italienska­n Barbara ”Elisi” Caracciolo på bageriet Spigamadre.

Jag har aldrig ätit så njutbart bröd som under månaderna när några av Sveriges bästa hantverksb­agerier öppnade sina dörrar och visade att vägen till framtidens bröd inte nödvändigt­vis går via syrsmjöl och nanoteknol­ogisk leverans av mineraler. Det räcker med ett stort steg tillbaka till brödet vi bakade för hundra år sedan, med varsam, långsam jäsning, mjöl på lågavkasta­nde kulturspan­nmål odlat av ekobönder, malet av kunniga mjölnare som ser yrket som ett hantverk. Ska vi äta bröd så ska det inte ge oss magproblem och livsstilss­jukdomar. Det ska istället nära oss optimalt och samtidigt ge en sinnenas upplevelse i smak, doft och textur. Detta är brödrevolu­tionen. Den har bara börjat. •

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden