Gourmet

EN KOCKS BEKÄNNELSE­R

- Text: OLLE T CELLTON, kökschef och delägare på Babette

BOKEN KITCHEN CONFIDENTI­AL släpptes år 2000. Jag tror att jag läste den för första gången 2001. Jag gick i alla fall på restaurang­skolan Jörgen Kocks i Malmö och hade inte hunnit komma tillräckli­gt långt i min kockkarriä­r för att ha upplevt alla ( bak-)sidor av branschen som Tony beskrev. Men den beundran han hade för de mer rutinerade kockarna hade jag också hunnit skaffa mig. På mitt sommarjobb på Öland pratade de grovt om sina senaste utekvällar, erövringar, antal måltider serverade (pizzor i deras fall) och hur mycket brass de skulle röka efter service. Någon sades dessutom ha suttit inne, en annan ska ha varit skateboard proffs. De var riktiga förebilder – nästan precis som kockarna i boken! Man kan lugnt säga att Kitchen Confidenti­al var lite av en introdukti­on till kocklivet för mig och för många kockar i min generation. Den skrämde säkerligen bort en hel del också. Det som beskrevs var ganska långt från Jamie Olivers ”Den nakna kocken” som gick på tv. Jag tror många där och då valde vilken typ av kock de ville bli. Och jag skulle tro att av de flesta som fortfarand­e är kockar idag är i Team Tony.

Bourdains bok fick mig att söka mig bort från Malmö helgen efter studenten, den fick mig att ta skit från höger och vänster och förstå kökets hierarki och pennalism när jag utsattes för den. Men också att det enda sättet att undvika detta är att jobba hårdare, visa att man är bättre än de andra och sedan när man själv når en högre rang visa ödmjukhet och försöka behandla alla lika. Kitchen Confidenti­al utbildade mig i vilken sorts kock jag inte ville bli. Och jag tror att Anthony skulle bli glad över att veta detta.

Jag ska erkänna att jag inte följt Anthonys tv-program slaviskt, men jag har alltid uppskattat dem. Varje gång jag ska ut och resa tittar jag igenom programmet från destinatio­nen jag är ute efter. Även om många av de restaurang­erna inte finns kvar idag är det en fantastisk insyn i städerna han besöker, och det ur en kulinarisk synvinkel. Kokkonst som gjorts på samma sätt i århundrade­n utdateras inte på ett decennium.

I SAMMA VEVA som jag inte längre ville bli en brassrökan­de säsongskoc­k var Tony i och för sig gravt alkoholise­rad. Han reste jorden runt och krökade på tv med lokala matentrepr­enörer men visade alltid en stor ödmjukhet mot dem han mötte. Han kom aldrig med divalater eller någon sorts I-know-better-attityd för att han hade jobbat i restaurang­kök hela sitt vuxna liv – något som många, framför allt västerländ­ska män, borde ta lärdom av. Han åkte inte bara till top prestauran­ger utan gärna ut till far- och mormödrar och lagade mat med dem i ett litet kök med jordstampa­t golv och endast en gasolbränn­are som värmekälla. Hans program visade sidor av resmål som många andra tv-program gör sitt bästa för att dölja. Tony behandlade tanterna lika väl som de trestjärni­ga kockarna i stärkta rockar.

För en son till en mor som tog livet av sig är ett självmord så klart alltid extra illa berörande. Jag var ledsen när Michael Jackson dog, precis som Prince och PhifeDawg. Men Tonys liv har på något sätt följt mig genom hela mitt arbetsliv. Från rock’ n’ rolllivet som för mig aldrig riktig infriades/valdes, ödmjukhete­n och nyfikenhet­en när man besöker nya länder och kulturer, att skriva om mat till senaste året med #metoo där han tidigt tog avstånd från gamla vänner och kollegor som utsatt kvinnor för hemska saker ( hans partner Asia Argento var en av dem som utsattes av övergrepp från Harvey Weinstein), hyllade ofta kvinnliga kockar och var mentor till den fantastisk­a Angela Dimayuga från Mission Chinese Food.

Anthony Bourdain var absolut inget helgon, men han har varit med och format en generation av kockar. Och ska vi tro på vad han skrev i boken är restaurang­kök en bättre arbetsplat­s idag än vad de var för tjugo år sedan. Även om det fortfarand­e finns mycket att jobba på blir de bättre och bättre.

“Skills can be taught. Character you either have or you don’t have.” Anthony Bourdain

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden