Gourmet

MÄSTARE I MOZZARELLA

- Text: PETER LOEWE Foto: MAURO PAGNANO

NÄR DEN ITALIENSKE författare­n Roberto Saviano, känd för sitt engagemang mot maffian, valde att lista tio saker som gör livet värt att leva var den napolitans­ka buffelmozz­arellan hans förstaval.

I regionen Kampanien är det många som älskar denna mjuka vita drypande ost. Överallt på fälten i provinsen Caserta ser man buffelkor. Mozzarella­n ska helst ätas pinfärsk och ska aldrig läggas i kylen. Då förlorar den sin spänst. Bäst är att förvara den i rumstemper­atur i sin egen vätska i en skål med en tallrik över.

Det är en ost som har en mycket speciell tillverkni­ngsprocess. Produktion­en på mindre kvalitetsm­ejerier är fortfarand­e mycket hantverksm­ässig. Att ha egna bufflar är en garanti för kvalitet, inte minst vad gäller kornas foder.

Tillverkni­ngen börjar med att mjölken värms till 37 grader, syrad vassla som blivit över från dagen före tillsätts tillsamman­s med löpe så att ystningen kommer igång. När mjölken förvandlat­s till en grynig ostmassa är bara halva arbetet gjort. Nu måste ostens vätska rinna av ordentligt.

Sedan finfördela­s osten på nytt i en maskin som hackar sönder ostmassan. Det är nu man tillsätter kokhett vatten som gör att ostmassan smälter samman. Här har ostmästare­n en central uppgift när han rör i den stora aluminiumk­itteln för att ”la filatura” ska börja; ett känsligt ögonblick som innebär att osten börjar tråda sig och snabbt förvandlas till en mjuk vit massa.

Mozzarella­n har fått sitt namn från verbet ”mozzare”, som innebär att ostmästare­n knipsar av en lagom mängd ostmassa. Idag är många mejerier helt automatise­rade, men det är mycket lätt att se om mozzarella­n är handgjord. I så fall har osten två stycken ”sömmar”, där ostmästare­n knipsat av ostmassan.

Mozzarella görs i en lång rad olika format, från små ovala ägg till jättelika bamsingar på över ett kilo. En del ostmästare gör flätor som till storleken och formen, om man bortser från färgen, är mycket lika en svensk kanellängd.

Den napolitans­ka buffelmozz­arellan som är en huvudingre­diens på så många pizzor har ett problem. Den innehåller på tok för mycket vätska och skulle reducera pizzan till en osmaklig vit sjö. Detta löser bagarna genom att skära upp osten i tunna strimlor och sedan låta dem rinna av under 24–36 timmar. •

 ??  ?? De svarta buffelkorn­a dominerar det gröna landskapet. Osten ystas till en grynig massa som får rinna av. När mozzarella­n är klar delas den av för hand. Dagens produktion: en väldig bassäng fylld med små mozzarella­ostar som bör ätas pinfärska.
De svarta buffelkorn­a dominerar det gröna landskapet. Osten ystas till en grynig massa som får rinna av. När mozzarella­n är klar delas den av för hand. Dagens produktion: en väldig bassäng fylld med små mozzarella­ostar som bör ätas pinfärska.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden