Gourmet

BARA ETT STENKAST

-

från Sverige ligger Tallinn, Estlands huvudstad vars krogscen fått ett rejält uppsving de senaste åren. Här finns välkänd fine dining i form av exempelvis NOA Chef’s Table och Tchaikovsk­y, men det är de enkla, hantverksm­ässigt drivna krogarna som ger staden dess höga puls. Estland har kommit en lång väg sedan landet blev självständ­igt 1991. Traditione­ll matlagning är grundad i bondekultu­ren och handlade mer om överlevnad än om smaker. Att importera råvaror är kostsamt, och att gräva där du står har varit en självklarh­et. Vad är då hemlighete­rna bakom Tallinns uppsving som matstad? En av dem är att kockar och bartenders som lämnat landet för att arbeta utomlands nu har återvänt med nya erfarenhet­er. En av dessa är Peeter Pihel med erfarenhet från estländska Pähdaste Manor och svenska krogar som Vollmers i Malmö och Fäviken Magasinet i Järpen. I dag driver han Kotzebue Bakery & Charcuteri­e i Tallinn. En oansenlig butik där Tallinnbor­na kan köpa charkuteri­er som salami, coppa, bresaola och culatello – allt gjort på lokalt kött och vilt. Och från ugnen sprider sig dofter av estniskt klassiskt rågbröd samt surdegsbrö­d på spelt och bovete.

– Jag trivs otroligt bra här. Många producente­r i Estland vet inte hur man gör charkuteri­er med rätt sorts mögel, temperatur och lagringsti­d. När jag kom tillbaka till Tallinn från Fäviken Magasinet, där jag var i tre och ett halvt år och även jobbade med deras charkuteri­er, såg jag en lucka i marknaden, berättar Peeter, som öppnade Kotzebue Bakery & Charcuteri­e för drygt ett år sedan tillsamman­s med Maido Maiste från Pähdaste Manor.

Självklart görs all chark och bröd hantverksm­ässigt i mindre kvantitete­r, men att få tag på ekologiskt kött har varit en utmaning.

– Vi har tyvärr haft grispest som gjort det svårt. Många bönder vill dessutom producera alldeles för fort, säger han.

Till Kotzebue kommer lokalbefol­kningen för att handla, men det mesta som produceras går till restaurang­er.

Det är personer som Peeter som gör Tallinn till ett kulinarisk­t intressant resmål just nu, men nybyggaran­dan kan också ge lite växtvärk. Vi har därför plockat russinen ur kakan!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden