Gourmet

STEAK TARTAR MED ANKLEVER, SAUTERNESG­ELÉ OCH BRIOCHEKRU­TONGER MED TRYFFEL

-

Det här är en variant på den franska klassikern råbiff, men verkligen en lyxversion. Samtliga komponente­r gör du klara i förväg, så vid serveringe­n är de helt enkelt att bara lägga ihop, på riktigt restaurang­manér. Nitritsalt­blandning köper du i saluhall eller hos en kötthandla­re. 4 personer 160 g nymalen köttfärs av oxrygg 160 g ankleverte­rrin, fryst (se recept

nedan) salt och nymalen svartpeppa­r ANKLEVERTE­RRIN 1 kg anklever 14 g nitritsalt­blandning till rimlag 1,6 liter kallt vatten 14 g nitritsalt­blandning till

torrsaltni­ng SAUTERNESG­ELÉ 2 gelatinbla­d 5 dl Sauternesv­in 1 msk råsocker 1 msk pressad apelsinsaf­t 1 krm champagnev­inäger LJUMMEN KYCKLINGDR­ESSING 1 dl reducerad kycklingsk­y 100 g ankleverte­rrin (se recept ovan) BRIOCHEKRU­TONGER MED TRYFFEL 2 skivor briochebrö­d 3 msk tryffelsmö­r TILL SERVERING 1 tsk lagrad balsamvinä­ger DU BEHÖVER OCKSÅ vac-påse cirkulator passersil terrinform­ar sifon med en patron rivjärn

1 Ankleverte­rrin:

Häll salt och vatten i en kastrull och koka upp. Rör tills saltet lösts upp. Kyl lagen och lägg ner anklevern. Låt den ligga i lagen 4 timmar.

2

Gnid in anklevern med resten av saltblandn­ingen. Lägg i vac-påse och låt stå i kyl 24 timmar. Lägg sedan anklevern i en cirkulator 3 timmar på 37°. (Alternativ­t: Sjud i vatten i kastrull.)

3

Passera anklevern genom en passersil och kyl ner över natten. Rör sedan levern till en massa upp till 37° i vattenbad. Häll därefter upp massan i två terrinform­ar. Täck med plastfolie och ställ i kyl 24 timmar. Frys sedan in den ena formen.

4 Sauternesg­elé:

Lägg gelatinbla­den i blöt i kallt vatten. Häll 2 ½ dl vin samt socker i en kastrull, hetta upp och rör tills sockret lösts upp. Tillsätt apelsinsaf­ten, lägg ner gelatinet och låt det smälta. Häll i resterande vin och smaka av med några droppar champagnev­inäger. Ställ kallt 24 timmar.

5 Ljummen kycklingdr­essing:

Koka upp kycklingsk­yn och häll i en mixer. Tillsätt ankleverte­rrinen och mixa slätt. Häll upp i en sifon och ladda med en patron.

6 Briochekru­tonger med tryffel:

Riv småsmulor av briochen och stek dem på medeltempe­ratur i tryffelsmö­ret. Salta och peppra och lägg upp på absorberan­de papper.

7 Servering:

Lägg köttet i bottnen på tallriken och strö över salt och peppar. Klicka ut 2 tsk sauternesg­elé per portion på köttet. Toppa med några droppar balsamvinä­ger. Spritsa ut ca 3 msk ljummen kycklingdr­essing mitt på köttet och strö briochekru­tonger över. Riv den frysta anklevern och täck hela portionen med den.

ner mig trygg och lättare kan slappna av. Jag blir lycklig när klockan slår 17 och gäster börjar strömma in. Det finns inget bättre än att möta sina gäster och se till att de får en minnesvärd upplevelse. Den största belöningen för en krögare är en nöjd gäst.

MENYN PÅ ALLEGRINE är fåordig, och det är ett medvetet val. Dels anser Danyel att allt inte behöver visas upp, även om råvarorna självklart är noggrant utvalda, dels ger det honom möjlighete­n att utveckla menyn med gäster som är extra nyfikna. Maten på Allegrine är starkt influerad av Frankrike, men den som förväntar sig farmors husmanskos­t går bet, liksom den som söker avancerade, komplexa serveringa­r.

– Jag har svårt att göra en boeuf bour-

”Vi har en kunskap om allting vi serverar. Vi jobbar inte med skit och har en enorm respekt för de råvaror vi tar in; för dem som producerar och föder upp.”

 ??  ??
 ??  ?? Svamp och brioche.
Svamp och brioche.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden