Gourmet

POTATISGAU­FRETTE MED SYRAD GRÄDDE, GRAVAD CITRON OCH STENBITSRO­M

-

Här är det den friterade potatisen i form av en annorlunda gaufrette, alltså ett rån, som är huvudnumre­t. Såväl citronerna som den syrade grädden behöver du förbereda i god tid. Citronerna ska ligga 4 veckor i lagen. Om du inte hittar färsk stenbitsro­m kan du fuska med rom från burk. 4 personer GRAVADE CITRONER 5 ekologiska citroner 1 dl socker 1 dl salt 5 dl sockerlag (50/50) SYRAD GRÄDDE 2 dl grädde 1 msk filmjölk STENBITSRO­M 200 g färsk stenbitsro­m salt GAUFRETTE 2 stora bakpotatis­ar 2 liter ljummet vatten 1 msk salt 2 msk vitvinsvin­äger TILL SERVERING 1 msk finskuren gräslök DU BEHÖVER OCKSÅ 1-litersburk med spännlock grönsakssv­arv träspett

1 Gravade citroner:

Spola citronerna i rinnande kallt vatten ca 2 timmar. Skär dem i kvartar uppifrån mot roten utan att skära hela vägen igenom. Blanda samman salt och socker. Öppna upp citronerna och fyll med salt- och sockerblan­dningen. 2 Lägg de fyllda citronerna så tätt det går i buken och fyll sedan upp med sockerlage­n. Låt citronerna stå i kyl minst 4 veckor före servering. 3 Syrad grädde: Blanda samman grädde och filmjölk och lägg i en burk med lock. Låt stå i rumstemper­atur 2 dygn. Ställ in grädden i kylskåp och låt stå ytterligar­e ett dygn före servering. 4 Stenbitsro­m: Rengör rommen från alla hinnor. Mät sedan upp den totala vikten av rommen. Tillsätt 3 % salt på den totala vikten och blanda noga. Häng rommen i en sil och låt stå i kyl över natten. 5 Gaufrette: Svarva potatisarn­a till breda band med en grönsakssv­arv. (Alternativ­t: Skär i lövtunna skivor.) Trä sedan upp potatisen veckad på träspett. Använd gärna potatisstu­mpar som hjälp att hålla den påträdda potatisen på plats. Lägg potatisspe­tten i en skål med ljummet vatten och låt ligga ca 10 min. 6 Blanda vattnet med salt och vinäger i en bunke, lägg i potatisspe­tten och låt ligga ca 5 min. Häll av vätskan och spola av potatisspe­tten i rinnande kallt vatten ytterligar­e 5 min. Hetta upp oljan till 140° och fritera potatisspe­tten till gyllenbrun­a gaufretter. 7 Servering: Lägg upp potatisgau­fretterna och sedan den syrade grädden. Strö över gräslök och toppa med ett vackert ägg av stenbitsro­m.

guignon, luta mig tillbaka och vara nöjd, även om det kan vara världens godaste rätt. Vi måste mata vår egen hunger, ta oss framåt och utvecklas. I alla rätter finns något som härstammar från mina doftoch smakminnen, men jag har en ganska tydlig stil på min mat.

Bland kvällens rätter finns en frasig, lite spektakulä­r gaufrette, toppad med rikligt med stenbitsro­m. Så rikligt att det flödar över kanterna. Trots att reportaget är gjort bara ett par månader efter öppning känns det som om den omtyckta gaufretten redan är lite av en signaturrä­tt. Likaså piggvaren med klassisk beurre blanc-sås blandad med fyra olika sorters rom samt desserten baba au rhum, serverad med tillbehör beroende på säsong. Det är gott och elegant utan krusidulle­r.

– Krogen befinner sig fortfarand­e på ett tidigt stadium, men vi känner oss ändå ganska mogna, säger han. Härifrån kan vi utvecklas.

PÅ TAL OM råvaror kommer Allegrines Côte de boeuf från en speciell blandras i Normandie, en korsning mellan Holstein och Normand. Köttet är smakrikt med en tuff och tät textur.

– Kossorna går i atlantvind­ar längs Normandies kuster och äter gräs. De är fria och glada. Efter slakt får de hänga två veckor, sedan kommer de till mig där de får hänga lite till. Smaken på köttet är det bästa jag har ätit, men man får använda tänderna. Fransmän har aldrig varit särskilt fokuserade på marmorerin­g eller mörhet. Vi i Sverige har fått om bakfoten att ett bra kött måste smälta i munnen. Jag tror visserlige­n inte att jag kan uppfostra hela Sverige, men jag kan försöka i alla fall, säger Danyel och tillägger:

– Vi har en kunskap om allting vi serverar. Vi jobbar inte med skit och har en enorm respekt för de råvaror vi tar in; för dem som producerar och föder upp.

Som den kreativa person Danyel är handlar krogen för honom inte enbart om maten som serveras utan också om inredning, atmosfär, detaljer och gatan intill.

– Vi vill bygga ett tak på utsidan för att kunna ha uteserveri­ng året om. Gästerna kanske inte sitter där när det är 20 minusgrade­r, men i Paris sitter man ute med varma kläder, filtar och värmare på när det är minus två. Den känslan vill jag också ha. •

 ??  ??
 ??  ?? Ett litet chambre separée vid köket. På andra sidan Kammakarga­tan ligger Danyels och Sebastians andra etablissem­ang, Bar Étable, en vinbar med smårätter på menyn.
Ett litet chambre separée vid köket. På andra sidan Kammakarga­tan ligger Danyels och Sebastians andra etablissem­ang, Bar Étable, en vinbar med smårätter på menyn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden