Gourmet

LÅT MAT TA TID

Daniella Illerbrand om varför mat tar längre tid att laga än 15 minuter.

-

Varför ska all mat gå så fort att laga? Daniella Illerbrand om varför vi alla bör sakta ner framför kastruller­na.

PÅ SENASTE TIDEN har det av någon anledning vuxit fram en trend i Sverige som handlar om att mat ska gå så fort som möjligt att laga. Böcker, tv, ja även sociala medier är extremt fokuserade på detta.

Jag börjar med att förklara min aversion mot detta. När jag var yngre och bodde i NYC tittade jag mycket på Food Network. Då jag var matintress­erad och bodde i USA var många av dessa tv-kockar en inspiratio­n för mig. Jag lärde mig att laga pasta av Mario Batali’s Molto Mario, jag lärde mig bästa sättet att grilla en adobo-kyckling av Bobby Flay. Listan kan göras lång.

DET FANNS DOCK två program som jag aldrig ville titta på. Det var 30 minute meals med Rachael Ray och Semi homemade med Sandra Lee. Och varför? Jo, för allt de gjorde var att ta produkter som redan var smaksatta eller halvfabrik­at och slänga ihop i en kastrull. Det var otroligt själlöst och saknade helt sammanhang för mig. Om man ska laga en tomatsås från grunden tar den tid, inte 15 minuter för att man använder en smaksatt bas. Ska man göra en tårta köper man inte en färdig botten utan vispar ihop sin smet och gräddar den i ugnen. Jag förstod aldrig dessa bulldegar man köpte i en rulle och sedan skar och bakade – med en färdig glasyr.

Idag upplever jag en déja vu. Jag ser kockar och andra matpersonl­igheter förklara hur lätt det är att laga mat med halvfabrik­at. Ja, såklart att det är lätt. Men är det gott? Bra för världen?

Självklart säger ni nu att om man inte är superintre­sserad av mat kanske det är viktigt att maten går snabbt. Absolut, så är det, men jag tycker ändå att om vi ska värna om en bättre miljö, framtid, jord och så vidare är dessa halvfabrik­at en extrem miljöbov.

DET VERKAR SOM om de flesta böcker som kommit ut på senare tid också handlar om hur man kan laga en måltid så snabbt som möjligt eller använda så lite disk som möjligt. Men vad gör vi med all tid som blir över? Tar en bild och lägger upp på Instagram? Tittar på tv?

Jag kan bli väldigt provocerad av detta. Det är en "trend" som jag absolut inte vill ha att göra med. Vi har hamnat där USA var för 15 år sedan.

Jag gör också mat som går snabbt att laga, men aldrig från halvfabrik­at. Och vet ni vad? Det är för att jag har såser eller liknande i frys och kyl som jag har gjort från grunden. Jag lagar tillräckli­gt mycket så att det alltid blir över. Om jag har tid går jag igenom vad som finns hemma och gör en veckoplane­ring. Detta är inget som handlar om att jag ska vara "duktig" på något sätt. Alla åsikter som beskrivs i denna text är högst personliga, men de är också viktiga att tänka på i ett större sammanhang. Ju snabbare saker går, desto lättare är det att glömma bort vad vi använder. Ju fler färdigprod­ukter som är OK att använda, desto lättare är det att hamna där vi inte ska vara. Vi glömmer bort hantverket; att laga mat är varje enskild individs chans att vara en konstnär. På en timme eller två kan vi skapa något som ger någon annan en upplevelse. Vi skapar ett minne, och samtidigt förstör vi inte jorden för våra barn med fuskmat.•

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden