Ho­i­sin-gla­se­rat ank­bröst med svart sesamcurry, ros­ta­de jord­ärt­skoc­kor, brynt so­ja­smör och plom­mon­chut­ney

Gourmet - - SMAKBART -

An­ka och plom­mon är en klas­sisk kom­bi­na­tion som vi här tar till en hög­re höjd än klas­sisk an­ka med plom­mon­sås. Sesamcurry, jord­ärt­skoc­ka och smör till­för nya smaker.

4 per­so­ner PLOM­MON­CHUT­NEY RA­JAST­HAN, 3 dl:

10 plom­mon ½ gul lök ½ dl vat­ten 2 msk äp­pel­ci­der­vi­nä­ger 2−3 msk färsk chut­neykryd­da från

Ra­jast­han, se se­pa­rat re­cept 2 dl rå­soc­ker

ROS­TA­DE JORD­ÄRT­SKOC­KOR:

1 kg jord­ärt­skoc­kor 2−3 msk raps- el­ler oliv­ol­ja ½ tsk salt

JORDÄRTSKOCKSCHIPS:

2 jord­ärt­skoc­kor ol­ja till fri­te­ring salt att strö över

HO­I­SIN-GLA­SE­RAT ANK­BRÖST MED SVART SESAMCURRY:

2 ank­bröst 4 msk ho­isin­sås 2 msk svart sesamcurry, se se­pa­rat

re­cept sid 44. ½ tsk salt

BRYNT SO­JA­SMÖR:

4 msk smör 2 msk ja­pansk so­ja

TILL GARNERING:

röl­le­ka

DU BE­HÖ­VER OCK­SÅ:

hus­hålls­ter­mo­me­ter bak­plåts­pap­per

1 Plom­mon­chut­ney: Kär­na ur och skär plom­mo­nen i bi­tar. Ska­la och hac­ka lö­ken. Lägg plom­mon, lök, vat­ten, äp­pel­ci­der och chut­neykryd­da i en ka­strull. Ko­ka upp, sjud allt 5 min och rör om un­der ti­den. Till­sätt rå­sock­ret, sjud yt­ter­li­ga­re 8−10 min och rör om då och då.

2 Ros­ta­de jord­ärt­skoc­kor: Värm ug­nen till 225°. Tvät­ta och tor­ka jord­ärt­skoc­kor­na. De­la på dem som är sto­ra. Lägg dem på en plåt med bak­plåts­pap­per. Ring­la över ol­jan och sätt in i ug­nen tills de är mju­ka, ca 10−15 min. Strö över salt.

3 Jordärtskockschips: Hyv­la jord­ärt­skoc­kan tunt. Värm ol­jan till 170° och fri­te­ra li­te av ski­vor­na i ta­get tills de är gyl­len­bru­na. Lägg över på en bit hus­hålls­pap­per och sal­ta.

4 Ho­i­sin-gla­se­rad an­ka med svart sesamcurry: Värm ug­nen till 175°. Klä en plåt med bak­plåts­pap­per. Tor­ka av ank­brös-

ten med hus­hålls­pap­per. Skå­ra fett­kap­pan med en vass kniv. Sal­ta och krydda med ett re­jält la­ger sesamcurry på fett­kap­pan.

5 Värm upp en stek­pan­na och stek ank­brös­ten först med kap­pan nedåt. Stek tills de fått en fin yta. Vänd och stek på and­ra si­dan.

6 Lägg upp ank­brös­ten på plå­ten med bak­plåts­pap­per. Pens­la fett­kap­pan med ho­isin­så­sen. Til­la­ga i ug­nen 6−7 min, till in­ner­tem­pe­ra­tur 67°. Svep in ank­brös­ten i bak­plåts­pap­per och låt vi­la ca 10 min.

7 Brynt so­ja­smör: Smält smö­ret på hög vär­me, sänk vär­men och låt smö­ret bli nöt­brunt. Dra av från vär­men och häll i so­jan.

8 Ser­ve­ring: Skär upp ank­brös­ten och lägg upp dem på tall­ri­kar. Lägg på jord­ärt­skoc­kor och chips, ring­la över so­ja­smö­ret och gar­ne­ra med röl­le­ka. Ser­ve­ra chut­neyn till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden

© PressReader. All rights reserved.