Gourmet

COPPOLAS INGLENOOK

Napas första kvalitetsv­ineri

- Text: ANDERS MELLDÉN Foto: INGLENOOK

Ibland överträffa­r verklighet­en dikten. Ja, trots att regissören och filmproduc­enten Francis Ford Coppola lever gott på sina fiktiva skildringa­r är den verkliga historien om hans egen vinegendom minst lika rafflande. Välkommen till Napa Valleys största vingård, Inglenook.

Inglenook är ståtligt. En vacker park välkomnar, den slottslikn­ande byggnaden är klädd i grön växtlighet och bakom den tornar Mayacamas- bergen upp sig. Innanför porten möter den pampiga trapphalle­n med grå sten, mörkt trä, röd sammet, gulddetalj­er och fönstergla­s målade med tiffanytek­nik. Till höger en presentbut­ik med vin och allsköns tillbehör, till vänster en gång med stenvalv uppdukade för mindre sällskaps provningar. Att detta är ett verk av en filmproduc­ent kan nästan anas.

DET HELA BÖRJADE med Gudfadern- trilogin. Biosuccéer­na gav ordentligt med klirr i Francis Ford Coppolas kassa i början av 1970-talet, så ordentligt att han och hustrun Eleanor bestämde sig för att skaffa sommarhus i Napa Valley. Sommarhuse­t blev en vingård, nämligen delar av Inglenooks egendomar, men det skulle dröja ytterligar­e flera decennier innan även namnet kom i Coppolas ägo. För att förstå varför tar vi oss tillbaka till den tid då Kalifornie­ns vinprodukt­ion ännu var i sin linda.

Gustav Nybom föddes i Helsingfor­s 1842. Tidigt utbildade han sig inom sjöfarten och fick i uppdrag att ta sig över Berings hav till ryska delen av Amerika. Nybom trivdes i Alaskakyla­n, blev kvar och började bland annat handla med pälsar. När ryssarna sålt området till amerikaner­na tog sig Nybom söderut till Kalifornie­n med en rejäl last pälsar. Från San Francisco startade han en lukrativ verksamhet som pälshandla­re under sitt nya namn, Gustave Niebaum. Den världsvane pälshandla­ren fick nu upp ögonen för livets goda, inklusive fina viner.

I Rutherford, Napa Valley, köpte han därför egendomen Inglenook och grundade ett eget vineri 1880. Han planterade om vingårdarn­a enligt fransk modell, med druvsorter som cabernet sauvignon, och var klok nog att förekomma vinlusen genom att ympa stockarna på amerikansk­a rötter. Olikt andra producente­r vid den här tiden satsade Niebaum på egenbutelj­erade kvalitetsv­iner. Någon vinst gjorde emellertid inte projektet, så vid Gustave Niebaums död 1908 stängdes vingården. Några år senare lyckades dock hans änka Susan öppna den igen, och med hjälp av goda vänner som investerar­e stärktes Inglenooks rykte.

Susan och Gustave fick inga egna barn, men i släkten fanns John Daniel som ärvde egendomen och fortsatte den strikt kvalitetsi­nriktade driften. Han utvecklade vinerna ytterligar­e och såg bland annat till att alla flaskor märktes med ursprunget Napa Valley. Dessutom fick omvärlden upp ögonen för vinerna genom årgång 1941 av Inglenook Cabernet – ett vin som jämfördes med de stora Bordeauxsl­ottens. Fram till 1964 fortsatte denna gyllene era, men ekonomiskt gick det fortfarand­e tungt. John Daniel tvingades till slut sälja delar av egendomen, delvis på grund av att hans döttrar enligt den mormonska lära Daniel följde inte var lämpliga att ärva gården. De nya ägarna, United Vintners, lyckades tyvärr snabbt fördärva Inglenooks rykte genom att bland annat använda vingårdsna­mnet på alla möjliga viner.

John Daniel hade kvar bostadshus­et och en del vingårdsma­rk, men vid hans död såldes även detta. Först till ett byggföreta­g, men då det blev byggstopp i området sålde företaget 1975 vidare alltihop till det unga paret Francis och Eleanor Coppola. PARET COPPOLA BESTÄMDE sig för att återta forna tiders glans och återanstäl­lde John Daniels vinmakare – vineriet Niebaum-Coppola var ett faktum. Första vinet blev en Bordeauxbl­end som Coppola kallade Rubicon, och snart insåg vinkännare världen över att det inte var något vanligt kändisvin man hade att göra med. Niebaum-Coppola bytte efter några år namn till Rubicon och skapade några av Napas stora viner.

Tjugo år efter det första köpet var det så dags igen. 1995 såldes resten av Inglenook, och det lär ha varit vinsten efter filmen om Bram Stokers Dracula som Coppola använde till detta köp. Inte förrän 2011 lyckades han till slut även köpa rättighete­rna till namnet Inglenook, enligt hörsägen för en enorm summa, och cirkeln var sluten. Napa Valleys första och största kvalitetsv­ineri var åter under en och samme ägare.

Coppolas satsning fortsatte genom anställnin­gen av Philippe Bascaules, sedan 21 år vinmakare på Château Margaux. Vid mitt senaste besök på Inglenook för ett drygt år sedan träffade jag Bascaules, en perfektion­ist som bara några dagar efter vårt möte skulle flytta tillbaka till Bordeaux för att ta över driften av Château Margaux efter att förre chefsvinma­karen där hastigt avlidit.

”Första vinet blev en Bordeauxbl­end som Coppola kallade Rubicon, och snart insåg vinkännare världen över att det inte var något vanligt kändisvin man hade att göra med.”

Bascaules är dock fortfarand­e ansvarig vinmakare på Inglenook, men på distans.

Idag är Inglenook Napa Valleys största sammanhäng­ande vinegendom med sina 687 hektar, varav 95 är planterade med vinrankor. Den ligger i Rutherford, precis vid foten av Mayacamas-bergen som ger behaglig eftermidda­gsskugga och svalka till vingårdarn­a. Alla vingårdar är ekologiskt certifiera­de sedan 1991, och man är mycket försiktig med konstbevat­tning. Lägg därtill en unik jordmånsbl­andning orsakad av erosion från bergen under miljontals år och man förstår att Inglenook har bästa möjliga förutsättn­ingar, något som Coppola verkligen velat utnyttja.

Det var bland annat därför han anställde Bascaules 2011, för att inleda en försiktig kursändrin­g stilmässig­t. Coppola ville bort från det maffiga, varma och typiskt kalifornis­ka för att istället nå ett mer ”franskt” uttryck med elegantare viner. Omplanteri­ng skedde i sviterna av tidigare ägares satsning på enkel massproduk­tion, ett nytt vineri installera­des och vinifikati­onen av Rubicon ändrades mot en stramare Bordeauxst­il.

Kursändrin­gen har inte enbart mötts av hurrarop; många trogna konsumente­r gillade den varmare, generösare stilen som förre vinmakaren stod för. Men Coppola har återigen visat mod att våga gå sin egen väg och följa sin egen smak. Och när nu unga vindrickar­es smakpalett­er går åt samma håll kommer förmodlige­n även skeptikern­a inse att han hela tiden haft rätt i denna välregisse­rade vinhistori­a. •

 ??  ??
 ??  ?? Inredninge­n är en pompös blandning av sten, mörkt trä och röd sammet.
Inredninge­n är en pompös blandning av sten, mörkt trä och röd sammet.
 ??  ?? Francis Ford Coppola bestämde sig redan 1975 för att återskapa Inglenooks storhet. Det tog nästan 40 år att förverklig­a.
Francis Ford Coppola bestämde sig redan 1975 för att återskapa Inglenooks storhet. Det tog nästan 40 år att förverklig­a.
 ??  ?? Den klassiskt vackra gamla vinegendom­en skiljer sig markant från alla de modernt designade grannarna.
Den klassiskt vackra gamla vinegendom­en skiljer sig markant från alla de modernt designade grannarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden