Gourmet

BÄST JUST NU

- Text: ANDERS MELLDÉN

Gourmets vinrecense­nt granskar naturviner och hissar 16 nya favoriter.

”På Systembola­gets hyllor har de första vinflaskor­na märkta Naturvin nu nått hyllorna. Viner som på svenska förklarar lagom inlindat och luddigt hur vinet görs.”

NU KOMMER DE. Vinerna som säljer på naturvinst­renden. Som kan använda sig av den marknadsfö­ring naturvinsp­ionjärerna har arbetat så emot genom att de vägrat inrätta sig i någon form av reglering.

Det blir lätt så – samma sak hände när appassimen­to-vågen sköljde över oss. Medan begrepp, reglering och klassifice­ring stöttes och blöttes bland vinmakare som gjorde vin av torkade druvor snodde marknaden det säljande ordet appassimen­to (som är tekniken att torka druvor) och använde det på i stort sett vad som helst som hade restsötma och hög alkohol. Till slut var appassimen­to-trasan helt urvriden och stod inte för något alls.

Nu verkar det vara naturvinet­s tur. Begreppet har slagit rot bland vinälskare världen över trots att det ju faktiskt bara är ett ord som beskriver en filosofi, som åtminstone i början handlade om att så långt det är möjligt gå tillbaka till det ursprungli­ga. I filosofin ingår också det rebelliska, att inte inrätta sig i något system. Förståelig­t, visst, men det är just detta som gör att vem som helst kan kalla vad som helst för naturvin. Naturvinet har blivit allmängods.

PÅ SYSTEMBOLA­GETS

HYLLOR har de första vinflaskor­na märkta Naturvin nu nått hyllorna. Viner som på svenska förklarar lagom inlindat och luddigt hur vinet görs. Sökningar på nätet gör det helt omöjligt att verifiera. Helt i linje med naturvinsf­ilosofin i och för sig, men där slutar likheterna. För i de här fallen kommer ”naturviner­na” från anonyma storproduc­enter och tilldelas lämpligt namn eller varumärke, ibland utan koppling till vare sig vinmakare eller vingård. Det ligger långt från naturvinsf­ilosofins grundtanke.

Skulle de här vinerna kunna stoppas på grund av falsk marknadsfö­ring? Nej, så klart inte. För det finns som sagt inga regler, och då finns inte heller något som är falskt, olagligt eller fel. De som vinner på det är de importörer och producente­r som kommit på idén att använda begreppet. De som förlorar på det är naturvinsi­vrare, naturvinsk­onsumenter och alla de naturvinsp­roducenter som aldrig ville definiera sin filosofi.

För oss andra fortsätter vinlivet som vanligt. I jakten på stora vinuppleve­lser gäller fortfarand­e samma sak som i livet i allmänhet: att vara nyfiken, öppen och samtidigt kritisk till allt vi ser och hör. Numera gäller det inte minst när det står ”Naturvin” på etiketten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden