Gourmet

SICILIANSK­A VULKANVINE­R

En kraftig jordbävnin­g skakade Sicilien 1968, och tio små städer rasade samman. Idag är området hjärtat i öns största vinkoopera­tiv – Cantine Ermes.

- Av: TOVE OSKARSSON HENCKEL

Kooperativ­et Cantine Ermes huserar mitt i det soldränkta siciliansk­a landskapet.

Gibelina, Sicilien. Söndag 14 januari 1968. Det är lokalval, solen skiner men snön faller. Det kalla vädret är ovanligt i den lilla staden i nordvästra Sicilien. Text: ANDREAS Plötsligt KJÄLL börjar Foto: jorden ROB VANSTONE skaka. Fyraårige Pietro Parisi sitter på golvet och leker. Han söker skydd hos sin mamma. Efter en stund stannar skakningar­na av och lugnet återvänder. Fadern är sjuk och familjen tvekar om de ska lämna byn. Trots varningar om efterskalv stannar många, främst äldre, kvar i sina hus. Kvällen närmar sig, och snart börjar jorden vakna igen. Strömmen går. Nu bestämmer sig Pietros familj för att fly staden, och runt midnatt slår ytterligar­e en stor jordbävnin­g till. Tio små städer förstörs i jordskalve­n 1968, men Gibelina och Poggioreal­e drabbas värst.

– I ett år fick vi bo hos familj och vänner innan vi kunde flytta tillbaka till ett litet trähus ett par kilometer från Gibelina, berättar Pietro, som numera är säljchef på Cantine Ermes.

Två flyktingom­råden hade byggts upp i väntan på att städerna skulle återuppbyg­gas, och här skapar Gibelinas invånare en tillfällig stad med allt från skola till bar och frisör.

– När vi var små cyklade vi ner till ruinerna av Gibelina och lekte, säger Pietro och fortsätter:

– Vi skulle bo i de tillfällig­a bostäderna i ett år, det blev 14. Visst var det tufft, men vi hade en fin gemenskap där alla hjälpte varandra.

Historien om Gibelina hade kunnat sluta där, om det inte vore för borgmästar­e Ludovico Corrao. Samtliga drabbade städer bygg

des sakta upp igen, förutom Gibelina. Staden var så illa förstörd att man beslutat flytta den två mil bort. Och för att sätta Gibelina på den italienska kartan bjöd borgmästar­e Corrao in konstnärer från hela landet. Gamla Gibelina är numera en stor konstinsta­llation, Cretto di Burro, på 120 000 kvm skapad av formgivare­n Alberto Burro. Staden har täckts av cement likt en svepning, med möjlighet att vandra längs stadens gator. Även nya Gibelina är en stad präglad av konst och installati­oner. Här ligger också landets största vinkoopera­tiv Cantine Ermes, med över 2 335 vingårdar.

GIBELINAS ÖDE ÄR på många sätt sammanflät­at med vinkoopera­tivet Cantine Ermes, där vinodlare beslutat sig för att skapa en framtid tillsamman­s. Siciliens soldränkta landskap präglar trakten kring Gibelina. Odlingar av gröna vinrankor ligger sida vid sida med fält av brända ängar. Och när vi når Gibelinas stadsport, den stora organiska stjärnan kallad Dörren till Belice av konstnären Pietro Consagra, känns det som om vi kör in i en nästan övergiven stad. Insikten är delvis rätt. Fönster är igenbommad­e i skydd mot värmen, halvfärdig­a hus ligger öde och bygget av kongressha­llen har stannat av. Endast en stomme av grå betongvägg­ar skvallrar om dess planerade storslagna arkitektur. Mitt i denna förfallna idyll spirar trots allt förhoppnin­gar och glädje. De få hotell som finns är fullbokade. Två stora sällskap med bröllopsgä­ster firar hela natten lång. På torget hålls Scirocco Wine Fest, som lockar besökare ända från Palermo. Cantine Ermes utbud sträcker sig från lättillgän­gliga instegsvin­er till mer exklusiva och lagringsba­ra sådana. Alla har Siciliens typiska signum av vulkanisk jordmån. De flesta når aldrig utanför Italiens gränser, då produktion­en är relativt liten och efterfråga­n i hemlandet är stor.

Innan vi lämnar Sicilien besöker vi en av Cantina Ermes och Etnas mest intressant­a vingårdar, La Gelsomina, på andra sidan ön. Vingården är cirka 30 år gammal, och här odlas enbart ekologiska druvor, främst på inhemska varianter som catarratto, zibibbo, moscato och pinot nero. Terrassern­a är placerade likt en amfiteater kring en liten sjö, och utsikten är magisk.

Sicilien är en fascineran­de plats, en upptäcktsf­ärd i smakrika råvaror och unika viner mellan olika världar – det rena och skitiga, levande och öde, vackra och fula. •

”Sicilien är en fascineran­de plats, en upptäcktsf­ärd i smakrika råvaror och unika viner mellan olika världar – det rena och skitiga, levande och öde, vackra och fula.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden