Gourmet

MÅNADENS GOURMET

Björn Frantzéns framgångar fortsätter. Tre stjärnor i Guide Michelin, och sedan plats 21 på World’s 50 Best Restaurant­s. Vi träffade honom under OAD Top 100+ European list, där Restaurant Frantzén ligger på första plats.

- Av: TOVE OSKARSSON HENCKEL

Björn Frantzén firar framgångar på löpande band. Nu har Restaurant Frantzén blivit vald till etta på europeiska topplistan OAD.

Vad betyder detta för dig?

– Det är förstås väldigt kul. Vi jobbar hårt, och alla utmärkelse­r är roliga att få.

Detta måste ses som en bekräftels­e på att du gör något rätt.

– Ja. Vi är extremt seriösa, men det betyder också mycket att jag, Marcus och Calle får en och en halv dag tillsamman­s i San Sebastian under prisutdeln­ingen. Så mycket tid ihop har vi inte haft sedan vi öppnade.

Steve Plotnicki från OAD tycker att du omdefinier­at fine dining. Vad säger du om det?

– Jag kommer inte från ett Arbit, välbärgat nihil habem hem utan pro är conum uppvuxen i publis novemus, tarbistrus cris, Upplands Väsby. Fine dining har inte varit roliga besök för mig; jag sua num inCupior abem opublicer. har gått dit för matens skull. Med nya Frantzén ville jag gå fullt ut. Ciem publi es co habem hala intem Visst har jag frågat mig själv om porio jag mei har furest gått för gra. långt, speciellt när Guns N’ Roses ”Welcome to the Jungle” dunkade ur högtalaren under Rebecca Burrs besök (chef på Guide Michelin Nordic, red anm).

Är du fortfarand­e en tävlingsmä­nniska?

– I början är man ganska osäker, och då tävlar man mot andra. Man kan också lätt utnyttja media, för om du kastar skit åt höger och vänster kommer tidningarn­a att skriva om dig. I dag är jag äldre, och jag och teamet tävlar mot oss själva och vad vi är. Dessutom har vi mer kontroll tack vare sociala medier. Det är enklare att kontroller­a mediaflöde­t på ett annat sätt.

Du har nått många mål. Får du prestation­sångest?

– Jag har många bra chefer på restaurang­en. Vi utmanar oss själva. Att ligga etta eller sjua påverkar inte oss. Jobbet är mer komplicera­t än så, det är en livsstil, och vi har väldigt roligt ihop. Det krävs passion och driv, och så länge detta finns orkar jag fortsätta.

 ??  ?? Nästa år öppnar Björn Frantzén brasserie i Astoria, och han har nyligen sålt krogarna Flying Elk, Gaston och Corner Club i Stockholm.
Nästa år öppnar Björn Frantzén brasserie i Astoria, och han har nyligen sålt krogarna Flying Elk, Gaston och Corner Club i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden