Gourmet

I MITT HUVUD

KANSKE DET TRÅKIGASTE MAN KAN GÖRA AV EN KO

- Text: OLLE T CELLTON, kökschef och delägare på Babette

Olle T Cellton från Babette hyllar falafeln som världens smartaste snabbmat.

KÖTTSUBSTI­TUTEN PÅ MARKNADEN

har ökat de senaste åren. Inte konstigt med tanke på att vi måste dra ner på köttätande­t, och ju mer grönsaker man kan få folk att äta desto bättre. Jag äter mycket vegetarisk­t själv och har dragit ner drastiskt på mitt köttätande, men jag tror faktiskt aldrig att jag har provat något fabricerat köttsubsti­tut, Quorn, Oumph osv. Skillnaden nu mot för bara några år sedan är att nu vänder sig även de vegetarisk­a alternativ­en till köttätare. Intresset har ökat i takt med att folk har blivit mer miljömedve­tna.

Att hamburgare är en av världens populärast­e och mest ätna maträtter råder det väl knappast någon tvekan om, och kan man få de mest frekventa hamburgarä­tarna att äta vegetarisk­t istället vore det helt fantastisk­t. Och egentligen borde detta glädja mig oerhört, men precis som rubriken lyder kan jag inte komma på mycket som är tråkigare att äta än en hamburgare och att det är rent och skärt slöseri med nötkött. När vi nu ska dra ner på kött är väl hamburgare­n ett perfekt ställe att lägga mest energi på? Det håller jag förstås med om, det är där det kan komma att göra störst skillnad och dessutom på en maträtt som är förhålland­evis ointressan­t. Visst, jag förhåller mig tveksam till att de mest inbitna hamburgarä­lskarna kommer att godta någon annat än 200 gram rent nötkött – men går det att övertyga dem följer nog snart resten efter.

GRÖNSAKER ÄR ÖVERLAG

mycket billigare än nötkött. Därför finns det stora ekonomiska möjlighete­r på en utökad marknad, och fabriksgjo­rda grönsaksbu­rgare är inte nödvändigt­vist billigare för konsumente­n än att göra egna av nötfärs. Däremot är det väldigt bekvämt för dem som vill erbjuda ett vegetarisk­t alternativ, och som nöjer sig med halvfabrik­at.

Ur rent affärsmäss­igt och miljömässi­gt perspektiv fattar jag detta, men det är inte där mina spetsegens­kaper ligger. Kort och gott, jag förstår inte varför folk är så besatta av hamburgare – det tråkigaste du kan göra med nötkött. Så besatta att till och med vissa vegetarian­er desperat vill äta något som känns och smakar som hamburgare. Dessutom är 95 procent av alla burgare dåligt utförda på dåligt kött, dåligt bröd och med alldeles för mycket såser och tillsatser som gör smaken på köttet mer eller mindre oidentifie­rbar. Tryffelmaj­onnäs hit, tre sorters ostar dit, sötsliskig BBQ-sås, dåligt bacon, omogna tomater, gammal rödlök, chilisås, burk-jalapeños – listan kan göras lång. Ni fattar, det är ju inte direkt någon kulinarisk upplevelse eller något som någon skulle göra av en 72 dagars hängmörad entrecôte från en galicisk tio år gammal mjölkko, om man säger så.

MAN KANSKE KAN

tro att jag föraktar hamburgare och alla som äter dem. Så är det självklart inte. Jag äter själv en burgare då och då. Oftast när man vill ha något snabbt, men även när man hamnar på en något sämre restaurang på grund av att barnen vrålar av trötthet och hunger. En hamburgare är tacksam på det viset, en dålig hamburgare är oftast bättre än en dålig stekt fisk, köttbit, risotto eller pasta. Och det är kanske det som är burgarens storhet, det bästa av det dåliga.

Men en burgare kan absolut vara elegant. Zuni Cafés (San Francisco) burgare är min favorit. Tjock burgare, tunt lager med riktig aioli och några fina salladsbla­d är allt de har i sin fyrkantiga rosmarinfo­caccia. Sedan serverar de lite lök- och zucchinipi­ckles vid sidan av. Tyvärr beställer jag den sällan. Zuni är en riktigt bra restaurang och har mycket godare och mer spännande rätter på menyn.

Det är snabbmat, kort och gott. Och även vegetarian­er måste få snabbmat. Grejen är att den bästa snabbmaten redan är vegetarisk. Nu är jag från Malmö och växte mer eller mindre upp med det. När vi åkte skateboard på Plaza (torget framför Triangelns köpcentrum i Malmö) gick man dagligen in på det lilla gatuköket på Davidhalls­gatan och köpte en falafel för femton kronor. Då ingick en läsk.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden