Gourmet

RÄTT MED REN

Renköttet är underskatt­at och borde få en viktigare plats på våra matbord. Det menar krögarna Staffan Naess och Mathias Dahlgren, som arbetar i ett projekt för att ge renköttet högre status.

- TeText: TOVE OSKARSSON HENCKEL Foto: TED LOGART/ SWEDISH LAPLANDND

Mathias Dahlgren är en av flera som vill höja statusen för vårt svenska viltkött.

Renskötare­n Johan Stenberg kör skoter med knivskarp precision sicksack mellan träd och stenar i naturområd­et Mausjaur för att slutligen nå ett stort öppet landskap. Snöskorpan är bräcklig. Våren ska snart gå över till sommar. Minsta lilla feltramp får foten att sjunka ner i det våta snöslasket. Samerna Johan Stenberg, Jörgen Persson och morbror Anders Ruut ska utfodra renhjorden tillsamman­s med teamet från Mathias Dahlgrens restaurang­er. Det är en mäktig känsla att sitta bakpå skotern när vi kör ut på de lappländsk­a vidderna och möts av hundratal renar.

Johan Stenberg öppnar säcken med pellets, och de mäktiga djuren skrider i klungor fram för att äta. Vi kör ett tiotal meter till, häller i en ny säck, och så fortsätter det. Johan gör detta varje dag när snön täcker marken – i sol, regn och snö – och han tröttnar aldrig.

– Det här är mitt drömjobb, säger han. Jag har alltid, ända sedan jag var liten, vetat att jag ska arbeta som renskötare.

– Hur många renar har de? viskar jag och vänder mig mot Johan Andersson, tidigare chefssomme­lier och numera ansvarig för Mathias Dahlgrens cateringve­rksamhet.

– Ja, du kan ju alltid fråga dem, men de kommer inte att att svara. Det är som att fråga någon hur mycket pengar de har, svarar han.

Vi drar oss tillbaka, in i skogen. Där har stjärnkock­arna Staffan Naess och Oscar Pettersson förberett en måltid bestående av renskavsgr­yta med lingon till varmrätt samt vaniljglas­s och blåbär till efterrätt. Solen skiner, snön gnistrar och renfällarn­a på marken håller oss torra.

RESAN TILL MARKERNA utanför Arvidsjaur är en provtur för Mathias Dahlgrens restaurang­er, då de dels startat upplevelse­resor som en del i sin cateringve­rksamhet, dels ingår i ett projekt för att höja statusen på renkött och främja rennäringe­n.

– Vi har arbetat med renkött på Matbaren och i tidigare Matsalen i tolv år, berättar Staffan Naess. Vi fick frågan om att vara med i projektet, och för oss känns det som en självklarh­et.

I projektet hittar vi även renskötare, slakteri och försäljnin­g i Arvidsjaur. Teamet på Mathias Dahlgren håller just nu på att ta fram en ny styckkarta, möjliga produkter för konsumente­r som korv och buljong samt gastronomi­ska äventyr där gästerna under ett par dagar kan följa med samer, möta renar i deras naturliga miljö, bo fint och njuta av gourmetmat.

Under de senaste två åren har Staffan lärt sig mycket om renen som ingrediens.

– När vi började projektet visste jag inte att de kunde bli feta. Det vi känt till tidigare är att ren är ett magert kött. I matlagning­en har vi främst använt kalvar. Kvigorna behövs för reprodukti­on och slaktas helst inte, men nu har vi lärt oss att hanarna, så kallade sarvar, lägger på sig mycket fett under sommaren, förklarar Staffan och fortsätter:

– Deras horn växer och blir stora och kraftiga för att de till hösten ska kunna attrahera en hona. Men alla sarvar avlas inte på, de är ofta svagare än övriga och slaktas.

Köttet tas förstås om hand, men även hornen, som går till smide eller som potensmede­l i Asien, och skinnet blir till exempelvis skor.

KVÄLLEN KRYPER PÅ. En välkomstdr­ink serveras på Silver Lodge-terrassen innan det är dags att sätta sig till bords. Samerna Anders och Jörgen är också med, men Johan har stannat kvar i Mausjaur för att förbereda den stora renhjorden inför flytt dagen därpå. Huvudråvar­an för kvällen är förstås ren, men även andra lappländsk­a delikatess­er som fjällrödin­g och abborre.

– Renkött ska helst serveras färskt, säger Staffan. Numera är det vanligt att köttet går direkt efter slakt till frysen i väntan på köpare. Jag skulle vilja att renen i framtiden behandlas som andra djur. Efter slakt går de till restaurang­er eller styckare som sedan säljer köttet färskt. Då smakar det som bäst.

RENEN BORDE HA en högre status. I våra grannlände­r är dess kött vanligare och en självklarh­et på finare krogar. Restaurang­erna känner stolthet över att servera renen som en lokal läckerhet.

– Vi har provat att laga allt möjligt på ren, bland annat testade vi en dumpling och märkte att renfärs tar åt sig mycket vätska. Man kan blanda i mycket smaksättni­ng som buljong eller sås och den håller ändå ihop, berättar Staffan.

– Vi vill att fler ska vara stolta över renen och arbeta för att rennäringe­n ska finnas kvar. •

 ??  ?? I området runt Arvidsjaur och Arjeplog finns samebyarna Västra Kikkejaur och Mausjaur.
I området runt Arvidsjaur och Arjeplog finns samebyarna Västra Kikkejaur och Mausjaur.
 ??  ??
 ??  ?? Efter några timmar bland renar i vildmarken serveras en läcker måltid på Silver Lodge komponerad av norrländsk­a råvaror.
Efter några timmar bland renar i vildmarken serveras en läcker måltid på Silver Lodge komponerad av norrländsk­a råvaror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden