Gourmet

KOCKAR SOM PLOCKAR

Daniella Illerbrand funderar på vad kockarna trivs bäst med på sin restaurang – utanför köket.

-

Daniella Illerbrand har frågat några toppkockar hur de får ro i själen på krogen.

RESTAURANG­BRANSCHEN KAN IBLAND verka glamorös och kanske till och med lättsam, men att vara kock är att vara en riktigt mångsidig kvinna eller man, och det gäller att ha många olika strängar på sin lyra. Man kanske syns på tv, producerar kokböcker eller reser världen runt på olika gästspel. Helst ska kocken också ha en stark närvaro på sociala medier och absolut jobba hållbart. Kocken ska vara närvarande för gäster och personal, ja det är mycket mer med kockyrket än att bara laga mat idag, vilket också säkerligen har bidragit till att yrket numer är attraktivt. Men finns det också saker som kockarna gör på restaurang­en som är mer vardagliga? Som inte har med matlagning eller prepp att göra, som inte innebär timmar av mise en place för kvällens gäster, som de också njuter av i sin enkelhet? Jag har frågat några av våra mest folkkära kockar om de småsaker som de gör som ger dem lite extra ro i själen när de är på jobbet.

Daniel Mullern, en av våra flitiga Skånekocka­r, trivs väldigt bra med att duka av borden. På så sätt får han den där lilla extra kontakten med sina gäster och kan stämma av hur måltiden är för dem på ett naturligt sätt.

Tom Sjöstedt älskar att diska. Den där känslan av att ha ordning och reda i disken är något som funkar för honom. Tom har också en tes om att kan man inte diska så kan man inte laga mat ... Huruvida det stämmer låter jag vara osagt. Daniel Höglander trivs, precis som Tom, i disken.

Niklas Ekstedt, en av våra mest folkkära krögare och tvkockar, får feeling av att fixa med blommor. Så nästa gång ni äter på en av hans restaurang­er kanske det är Niklas själv som gjort blomsterar­rangemange­n.

Stefan Ekengren gillar att städa. Förutom att laga mat är det vad han gör mest på restaurang­erna.

Adam Dahlberg, ena hälften av dynamiska kockduon Adam & Albin, gillar att servera. Kanske kommer det från hans tidigare erfarenhet som Nobelservi­tör.

Nästa gång ni äter på krogen, tänk på att den som lagat er mat kanske även har dekorerat borden, serverar er maten, diskat era tallrikar eller städat restaurang­en. •

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden