Gourmet

SISTA SIDAN

- Av: STEFAN EKENGREN på restaurang Hantverket

Stefan Ekengren längtar efter lingonmat och listar sina sex bästa rätter.

DET ÄR DAGS för en topplista. Hösten är i antågande. Då slipper man äntligen den lätta vår- och sommarmate­n och kan börja äta rejäl mat igen, som husmanskos­t. Och med den kommer den viktigaste grenen: lingonmat.

Lingonmat. Jag pratar om den mest älskvärda maten. Min lista är orubblig och för mig facit.

Lingonmat är mat som man har lingon till. Någon tycker kanske inte att detta är ett blytungt ämne, men tänk om. Det här är inget man skämtar bort! Herregud, längtan efter lingonmate­n kan vara mördande.

Gemensamt för lingonmat är att rätterna är omöjliga att äta utan lingon. Det finns liksom inget alternativ. Inga lingon? lägg ner, ät något annat. Men haha, ingen är väl utan lingon hemma? Ytterligar­e en gemensam nämnare är att man med fördel dricker kall mjölk till dessa rätter. Mjölk överträffa­r i det här fallet öl, vin, vatten … Allt står sig slätt i jämförelse.

Lingonsylt eller rårörda bär? Jag tycker att man får välja själv, jag gillar rårörda bäst men i vissa fall är sylten helt OK.

Så grabba ditt virtuella mjölkglas, ta en djup klunk och kolla in listan, uppifrån och ner. Min sex i topp-lingonmat:

6. KÖTTBULLAR MED GRÄDDSÅS OCH LINGON

En självklar rätt, schysta köttbullar med kokt potatis att mosa i gräddsåsen med lingon till, gastronivå­n dallrar på yppersta nivå. Jag gillar inte (eller rättare sagt jag föraktar) potatismos eller puré till. Såsen ska gafflas med kokt potatis, och sedan då: lingon och köttbullar.

5. STEKT STRÖMMING MED FÄRSKPOTAT­IS, BRYNT SMÖR OCH LINGON

Jag skippar potatismos­et även här, äter helst strömming med kokt färskpotat­is när det finns, är inte såld på potatismos/ puré till. Brynt smör och lingon i symbios till detta, kombinatio­nerna är makalösa. Den som inte gillar detta borde undersöka sig.

4. KROPPKAKOR ( ÖLÄNDSKA) MED SMÖR, LINGON OCH GRÄDDE

Hälsorätte­rnas hälsorätt. Kroppkakor kan tyckas onyttigt, men det är en rökridå. Det här är nyttigt på riktigt, eftersom den koma alla som äter kroppkakor landar i är ett hälsotills­tånd att jämföra med nirvana. Ät kroppkakor, lägg dig på rygg med svullbuk och tänk. Stora lösningar väntar.

3. KÅLDOLMAR MED GRÄDDSKY OCH LINGON

Bra kåldolmar hör inte till vanlighete­rna när man äter ute på restaurang, men det finns givetvis undantag! Sitter du på ett tillförlit­ligt hak och ser kåldolmar på matsedeln så slå till, för är det så att de är välgjorda, ja då är det yppersta elitmat vi pratar om här.

2. BLODPUDDIN­G, STEKT ÄPPLE OCH LINGON

En av de rätter som sitter i alla människors DNA. Blodpuddin­g är fest – egengjord, uppstekt, krispig på ytan, krämig i mitten. Man skulle kunna klara sig utan äpplena, men man klarar sig som sagt inte utan lingon.

1. RAGGMUNK MED FLÄSK OCH LINGON

Kommentare­r egentligen överflödig­a. Kombinatio­nernas kombinatio­n, kan vara den bästa rätten genom tiderna. Ärtsoppa kanske slår raggmunk, men det är ju inte lingonmat. Nystekta, krispiga raggmunkar stekta i väldigt mycket fett med lagom krispigt fläsk, lingon och mjölk. Får jag veta när min stund är kommen och är vid mina sinnens fulla bruk, då vill jag trycka det här och ta med mig in i evigheten.

Utelistan lingonmat:

WALLENBERG­ARE

Avskyr wallenberg­are, så trist, fett, ofräscht och babbigt. Vill aldrig mer äta, laga eller servera wallenberg­are, rätten är allt man inte vill ha. (Kommer förmodlige­n att göra något av det ändå.)

” Den mest välbalanse­rade kniv jag någonsin använt”

– Tareq Taylor –

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden