Gourmet

Kärlek vid första ögonkastet

-

I SOMRAS BLEV

jag smått förälskad. Nej, det handlar inte om en person eller maträtt. Jag pratar om staden Valencia. Jag reste till spanska östkusten för att träffa stjärnkock­en Ricard Camarena, och det första jag gjorde var att ge mig ut på de myllrande gatorna i Gamla stan. Jag besökte katedralen med den heliga gralen, beundrade vacker gatukonst och fick smaka på stadens lokala dryck horchata, eller orxata. Stadens mest kända arkitekt är Santiago Calatrava. Självklart är hans verk en del av denna stads landmärken, som bron Puente Calatrava och futuristis­ka City of Arts and Science. Valencia visade sig förstås ha en fantastisk matmarknad och underbara restaurang­er. Att staden dessutom hamnat lite i skymundan av Barcelona är enbart ett plus, speciellt för en sådan som jag som vill slippa trängas med andra turister. Här är det lätt att få tag på taxi och det är enkelt att ta sig runt. Dessutom finns, precis som i andra städer längs kusten, en stor härlig strand. När det var dags att åka hem sade jag, halvt på skämt: ”Jag hoppas att de har överbokat så att jag kan stanna en extra dag.” Men man ska vara försiktig med vad man önskar. Det visade sig att mitt flyg först var försenat och sedan inställt. Plötsligt fick jag ytterligar­e en dag i Valencia. Som tur i oturen fick jag möjlighet att äta en äkta paella Valenciana - rätten som härstammar härifrån. Jag lärde mig hur en riktigt god och korrekt paella ska smaka, gjord på paella-riset senia (finns även bomba och bahia), sniglar, kyckling och kanin. Riset ska förstås vara perfekt tillagat. All vätska ska ha kokat in, och det sista riset ska skrapas upp med en sked direkt från fatet. Paella ska ätas till lunch och inte till middag. ”Det är bara turister som äter paella på kvällen”, får jag berättat för mig, och jag förstår nu hur svårt det måste vara att laga paella. Nu handlade inte artikeln om paella utan om Ricard Camarena, som gärna lagar paella till familj och vänner men som annars fokuserar på andra kulinarisk­a läckerhete­r på sina restaurang­er. Läs mer om honom på sid 103.

I DET HÄR

numret tar vi oss främst till Italien. Följ med till ris- och tryffelreg­ionen Piemonte. Risotto är en norditalie­nsk paradrätt som älskas över hela världen. Och jag kan bara stämma in i hyllningsk­ören. Krögaren Patrick Botlero på Bar Italia i Göteborg är så förtjust i risotto att han till och med tagit maträtten som sitt mellannamn. Läs om honom och Maria Nava Rondolino, drottninge­n av risotto hos odlaren Aquerello, samt en resa i den vita tryffelns spår.

Vår dryckesred­aktör Anders Melldén berättar om ungerska vinregione­n Tokaj, jag delar med mig av en spännande vinresa till Sicilien och vår redaktör Lars Collin firar 30-årsjubilar­en Rolfs Kök.

Må gott – och ha en riktig härlig höst!

Tove Oskarsson Henckel Chefredakt­ör

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden