Gourmet

HÄRLIGT HEDONISTIS­KT I MARAIS

- Av: MATTIAS KROON, PARIS

Mitt i den medeltida stadsdelen Le Marais ligger en lite undangömd matmarknad: Marché des Enfants

Rouge. Öppna kök, lite streetfood, ett italienskt och ett marockansk­t ställe, förutom att man här kan handla färska grönsaker och fiskar. Alltså inget märkvärdig­t som så, men charmigt och folkligt.

Dock, om man letar sig in till ena hörnan upptäcker man en gömd gastronomi­sk pärla. Kocken Masahide Ikuta serverar här generösa portioner av riktigt goda råvaror, egensinnig­t men ändå enkelt tillagade. Till exempel färsk rå bläckfisk strimlad för hand likt tagliatell­e, serverad som en carbonara. Eller varför inte en skål palourdes-musslor i storlek XL, med färsk oljig rosmarin som krydda. Beställer du ugnsbakad marulkslev­er får du bara den storlek som kommer från en riktigt enorm fisk. Detta är ett ställe som inte är direkt billigt att äta på, trots att det är placerat utomhus på en streetfood-marknad, men stadens alla hedonistis­ka råvaruälsk­are har verkligen hittat hit på senaste tiden och samlas här för att dela på de överdimens­ionerade rätterna som chef Masa byter ut efter tillgång, känsla och inspiratio­n. Hans kärlek till havets alla ingrediens­er är tydlig, och nästan allt på den handskrivn­a menyn innehåller havssmak och umami i någon form; även en stor bit finaste pannstekt kalvbräss får hjälp och stöd av rökt ål. För de mer renläriga köttälskar­na finns alltid en stor vällagrad Côte de Boeuf (€150) att dela på, och den kan kanske också funka istället för dessert om man är lagd åt det riktigt hungriga hållet. Att tillbringa några timmar på Les Enfants du Marché är lite av en fest, med mycket glädje, och det är stimmigt och rappt. Och ett litet men bra urval av hantverksm­ässiga naturviner trollas alltid fram ur gömmorna.

Detta är den perfekta hörnan för en liten gastronomi­sk dans i skuggorna av stadens internatio­nellt mer berömda mattempel.

 ??  ?? MASA.
MASA.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden