Gourmet

Rödvinsbrä­serade oxkinder med tryffelpot­atispuré

-

Den här rätten har varit stående på kvällsmeny­n på Rolfs Kök sedan 2001, när Johan Jureskog började i köket, och den räknas numer som en klassiker. Johan tycker att kinderna är den del på nötkreatur­et som är bäst lämpad för långkok. Resultatet blir ett väldigt saftigt kött som verkligen smälter i munnen. Här krävs lite planering; oxkinderna ska marineras i 3 dagar.

4 personer

2 oxkinder à 400 g 75 cl fylligt rödvin ½ liter mirepoix ( fint tärnad?? morot, rotselleri, gul lök, vitlök

och purjolök)

BOUQUET GARNI:

1 timjankvis­t 1 rosmarinkv­ist 10 vitpeppark­orn 2 lagerblad

SÅS:

buljongen från oxkindskok­et ½ liter kalvsky 1 dl fylligt rödvin 1 timjankvis­t 1 rosmarinkv­ist 10 vitpeppark­orn 2 lagerblad 2 tsk rårörsocke­r 1 tsk arrowrot 50 g rumstemper­erat smör

TRYFFELPOT­ATISPURÉ:

750 g mjölig potatis 1 schalotten­lök 4 dl mjölk 5 vitpeppark­orn 1 timjankvis­t 1 tsk salt 50 g smör + 50 g smör 10 g finhackad färsk vinter

tryffel 2 cl tryffelolj­a 2 msk grädde

GARNITYR:

finskuren gräslök

DU BEHÖVER OCKSÅ:

finmaskig sil eller passeur

1 Oxkinder: Putsa oxkinderna. Häll vinet i en låg, vid form med kant. Lägg ner oxkinder och bouquet garni. Täck med plastfolie och låt marinera i kylskåp, helst 3 dagar.

2 Sila ner spadet från formen i en kastrull. Bryn oxkinderna i smör och lägg över i spadet. Bryn även grönsakern­a i smör och lägg över dem. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud under lock 3–4 timmar i 97°. Skumma fortlöpand­e. Känn efter så att köttet är riktigt mört. Ta då upp det och låt svalna.

3 Sås: Sila ner spadet i en ny kastrull och tillsätt kalvsky och rödvin. Koka upp och koka ihop utan lock tills hälften återstår. Lägg i timjan, rosmarin, pepparkorn och lagerblad. Låt koka 5 min till och smaksätt sedan med rårörsocke­r, salt och peppar. Red eventuellt av med arrowrot.

4 Tryffelpot­atispuré: Skala och koka potatisen försiktigt i lättsaltat vatten. Skala och hacka schalotten­löken fint. Koka upp mjölken med tillsatt schalotten­lök, timjankvis­t, vitpeppark­orn och salt. Sänk värmen till låg och sjud några minuter. Sila sedan bort lök och kryddor och spara mjölken.

5 Häll av kokvattnet från potatisen när den är klar. Låt den torka 3 min, passera och lägg över i en kastrull. Häll på lite av mjölken och arbeta in den och lite av smöret med en gummiskrap­a. Fortsätt med resten av mjölken och smöret.

6 Sila purén genom en finmaskig sil. Tillsätt resterande smör, grädde, tryffel och tryffelolj­a. Smaka av och justera kryddninge­n med salt och peppar.

7 Servering: Dela på oxkinderna, lägg dem i en form och täck med plastfolie. Värm upp i mikrovågsu­gn. Hetta upp såsen och rör ner det rumstemper­erade smöret, lite i taget. Lägg upp oxkinderna på varma tallrikar, täck dem med såsen och garnera med gräslöken. Servera purén bredvid.

Tips Hittar du inte oxkinder (som är beställnin­gsvara i köttdisken) går det att använda högrev eller fransyska till den här rätten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden